Zašto je Macron neočekivano odgodio najavljeni i sadržajni posjet Kijevu i Odesi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio je očekivani posjet Ukrajini za sredinu veljače, rekla su za POLITICO dvojica francuskih dužnosnika koji su iz prve ruke upoznati s tim pitanjem, dok se nastavljaju razgovori o finaliziranju sigurnosnog sporazuma između dviju zemalja. Pritom nije naveden razlog kašnjenja.

U subotu su Macron i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij održali telefonski razgovor o “stanju na terenu” i “potrebama Ukrajinaca”, navodi se u priopćenju iz Elizejske palače.

Macron je najavio da će posjetiti Ukrajinu u veljači tijekom prošlomjesečne konferencije za novinare, rekavši novinarima da dvije zemlje “dovršavaju dogovor “. Raste pritisak na Europu da pojača potporu Ukrajini dok pomoć u Washingtonu ostaje u zastoju. Francuski predsjednik tada je također najavio da će Francuska Ukrajini isporučiti 40 krstarećih raketa dugog dometa Scalp i “nekoliko stotina” bombi.

Foto: Guliver Image

Oglasio se i Bloomberg

Američki Bloomberg u svezi navedene odgode smatra kako bi Zelenskij mogao posjetiti Pariz i Berlin tijekom ovotjedne Münchenske sigurnosne konferencije koja počinje u četvrtak, kada će tražiti potporu za Ukrajinu uslijed političke borbe za vojni proračun u Washingtonu.

Međutim, Bloomberg navodi kako planovi za spomenute posjete još nisu potvrđeni. Očekuje se da će ukrajinski čelnik prisustvovati godišnjoj konferenciji u Münchenu, koja traje od četvrtka do nedjelje.

Međutim, kako dalje navodi Politico, francuski tjednik Challenges, piše kako je Elizejska palača kao razlog Macronovog neodlaska u Ukrajinu  navela sigurnosne okolnosti, iako Politico nije mogao potvrditi tu vijest.





Foto: Odesa; Guliver Image

Francuski medij kaže da je Macron najprije trebao stići u Odesu

„Francuski predsjednik neće putovati u Ukrajinu 13. i 14. veljače, kako je planirano. Elysée ovu odgodu pravda posebice sigurnosnim problemima“, što izaziva mnogo pitanja, kako od francuskih državnih službenika i šefova, tako i od ukrajinskih diplomata.

Sudionici putovanja upravo su doznali: prvi bilateralni posjet Emmanuela Macrona (prethodni put bio je s Mariom Draghijem i Olafom Scholzom), planiran za Ukrajinu 13. i 14. veljače, odgođen je. Poslovno vijeće Francuske i Ukrajine Medef Internationala, koje je u isto vrijeme organiziralo “izvanrednu misiju” u Kijevu, također je otkazalo putovanje. Sve je bilo dobro pripremljeno. Emmanuel Macron je trebao ići u Odesu, u simboličan posjet ovom gradu koji su djelomično izgradili Francuzi, prije nego što bi se zaputio u Kijev.

I važna gospodarska komponenta, povezana s obnovom zemlje, bila je na programu uz najavu fonda od 200 milijuna eura uplaćenih u donacijama za civilne projekte koje provode francuske male i srednje tvrtke. Francuski šef države također je trebao formalizirati dolazak Francuske razvojne agencije (AFD), kao koordinatora francusku pomoći Ukrajini.





Tjedna analiza Zorana Metera: U ritmu ratnih bubnjeva, Macron se osvećuje Putinu zbog poniženja u Africi

Komentari

komentar

You may also like