Trump ljut zbog Grenlanda: kritika Danskoj za škrtost u financiranju NATO-a

Trump, poput uvrijeđene nevjeste nakon odbijanja Danske da s njim razgovara o američkoj kupnji Grenlanda, nakon svoje jučerašnje odluke o odgodi službenog posjeta Kopenhagenu, zakazanog za cca dva tjedna, sada ide još i dalje.

Kao što smo na Geopolitika Newsu već ranije pretpostavili (vidi poveznicu ispod teksta), Trump će, nakon „odbijenice“ danske vlade i označavanja njegove ideje o kupnji Grenlanda „apsurdnom“, nastaviti s pritiscima na tu zemlju, a jedan od njih svakako je i njegov najnoviji tvit.

Danska je bogata zemlja i mora puno više uplaćivati u NATO, napisao je Trump u svom tvitu.

„… Danska na NATO troši svega 1,35% BDP-a. To je bogata zemlja i mora plaćati 2%“, navodi američki čelnik i dalje kaže, kako SAD „štiti Europu, ali 2% plaća svega osam zemalja od njih 28, a SAD troše puno, puno više“.

Međutim, Trump bi s Danskom ipak trebao biti malo „nježniji“. Naime, ta je zemlja jedna od najvjernijih američkih saveznica na europskom tlu uopće. Dovoljno je podsjetiti i kako Kopenhagen već par godina odbija dati službeni odgovor na zahtjev operatera projekta ruskog plinovoda „Sjeverni tok 2“, tvrtci „Nord Stream 2“ AG, da se trasa toga plinovoda, koji se gradi dnom Baltičkog mora, u posljednjoj dionici prema Njemačkoj gradi kroz danske teritorijalne vode. Pa iako Danska formalno-pravno ne može spriječiti gradnju plinovoda kroz svoj isključivi gospodarski pojas (gdje bi se on mogao izmjestiti), ona otezanjem davanja odgovora koči navedeni projekt i u krajnjem ga slučaju može primorati na izmjenu prvotne trase, koja bi, u tom slučaju, bila veća za cca 50 kilometara. To nije neki veliki problem za same investitore, ali je otezanje s odgovorom od strane danske vlade, zapravo, davanje vremena Washingtonu da pokuša svojim političkim metodama sprječiti izgradnju toga plinovoda kojim će u Europu teći, kako on tvrdi „zli ruski plin“, i trasirati put za američki „plin slobode“ (kako je američki LNG za EU i poluslužbeno nazvan od strane američkog državnog vrha). Dakle, Danska je prema tom pitanju za američke interese vrlo konstruktivna. Zato Trump, zbog svoje ideje oko kupnje Grenlanda na Kopenhagen ne bi trebao ići tako tvrdo. Ali to je, vjerojatno, samo nastavak jedne, blago rečeno neobične vanjske politike, koja u praksi dovodi do rasipanja dotadašnjih neupitnih američkih saveznika ili njihovog držanja na okupu isključivo putom sile i ucjene. Takva je politika možda i korisna na kratke staze, ali je dugoročno gledano vrlo rizična.

Trump se nije šalio: zbog izjava danske premijerke o Grenlandu odgodio je posjet Danskoj
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like