Aktivira li se i Sjeverna bojišnica? Hezbollah raketirao položaje IDF-a u blizini granice s Libanonom

Izrael je ovih dana, nakon subotnjeg neočekivanog, velikog i krvavog kopnenog napada palestinskog Hamasa iz Gaze na jug Izraela, pokrenuo vojne operacije odmazde (prije svega se to odnosi na zračne i topničke udare po Gazi).

Zapravo, primoran je koncentrirati snage na dva fronta istodobno: onaj oko samog Pojasa Gaze, kao epicentra nasilja, od kada je prethodno od ostataka Hamasovih boraca potpuno očistio susjedne izraelske teritorije; i onaj potencijalni i puno opasniji, uz granicu s Libanonom, gdje se mogu očekivati napadi proiranskog šijitskog Hezbollaha (naslovna foto) – zakletog izraelskog neprijatelja.

Izraelska vojska već odavno pod okupacijom drži manji dio juga Libanona, uz farme Shebe, koje su sve češće meta Hezbollaha i koje međusobno razdvajaju mirovne snage UN-a. Ali ni jedni ni drugo Izraelu nikako ne jamči sigurnost. Zato je uz granicu s Libanonom koncentrirao oko 20 000 svojih vojnika i veliki broj tenkova i topničkog oruđa s ciljem odbijanja eventualnog pokušaja prodora Hezbollahovih snaga na izraelski sjeverni teritorij. Također je u pripremi i 300 000 pričuvnih snaga (rezervista) koji su dobro obučeni i dobro znaju svoj posao za koji su uvježbavani.

U srijedu, 11. listopada, izraelski vojni zapovjednici izjavili su kako je Izrael napao libanonski teritorij nakon što su Hezbollahove protutenkovske rakete ispaljene na položaj Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u blizini libanonske granice.

Prema Hezbollahu, na IDF su ispaljeni “navođeni projektili” kao odgovor na smrt tri libanonska borca ​​prošlog ponedjeljka.

Libanonska televizija Al Manar (pod nadzorom Hezbollaha) javlja danas kako su rakete ispaljene iz južnog Libanona prema Izraelu.





IDF je pak objavio kako je odgovorio topničkom vatrom.

Ranije je izraelska strana pretrpjela svoje prve borbene gubitke nakon oštre eskalacije stanja na svojim sjevernim granicama u pozadini njenog ulaska u rat s palestinskim Hamasom: ubijena su dva izraelska vojnika i jedan časnik.

Izrael na južnoj bojišnici, onoj u Gazi, priprema kopnenu operaciju, a na sjevernoj onu lokalnu, uz granicu s Libanonom. IDF je već ranije upozorio Hezbollah da dobro razmisli prije nego što se odluči uključiti u neprijateljstva velikih razmjera s Izraelom.





Komentari

komentar

You may also like