Alternativa za Njemačku dobila više od 15 posto na izborima u Bavarskoj i Hessenu; fijasko SPD-a u Hessenu

Na jučerašnjim lokalnim izborima u Bavarskoj i Hessenu stranka Alternativa za Njemačku osvojila je 15,1 odnosno 16,3 posto glasova. O tome je izvijestio DW.

Desničarska Alternativa za Njemačku popravila je svoj rezultat u odnosu na 2018. (11,6%), osvojivši 15,1% glasova u Bavarskoj i 16,3% u Hessenu (prije pet godina 13,1%). O tome svjedoče preliminarni neslužbeni rezultati koje je objavio televizijski kanal ARD.

Općenito, na izborima za državne parlamente (landtage) Bavarske i Hessena prednjače vladajuća Kršćansko-socijalna unija (CSU) u Münchenu, koju predvodi premijer Markus Söder, i vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU ), u Wiesbadenu, koju predvodi premijer Boris Rain. Za prvu je glasalo 36,9% Bavaraca (ovo je najgori rezultat stranke od 1950.). Zeleni dobivaju 15,9 posto u Bavarskoj, Socijaldemokratska stranka (SPD), čiji je član njemački kancelar Olaf Scholz, 8,4 posto.

U Hessenu CDU, prema preliminarnim podacima, ima 35,4% glasova (8,4% više nego 2018.), Zeleni, koji su dio vladajuće koalicije posljednjih 10 godina, imaju 15,4%, SPD ima 15,9% (najgori rezultat u povijesti stranke), FDP ima 5%.

O porazu socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza u saveznoj zemlji Hessen piše Spiegel, navodeći kako je oborila svoj antirekord po broju dobivenih glasova.

Prema preliminarnim rezultatima glasovanja, u Bavarskoj je pobijedila Kršćansko-socijalna unija (CSU) s 37 posto glasova, druga je bila stranka Slobodni birači (15,8 posto), dok je treća Alternativa za Njemačku (14,6%).





Stranka zelenih, dio savezne koalicijske vlade, dobila je 14,4 posto. SPD je zauzeo tek peto mjesto sa svega 8,4 posto glasova birača.

U Hessenu je pobijedio CDU s 34,6%, slijedi AfD s 18,4%, SPD je na trećem mjestu s 15,1%, a slijede ga Zeleni s 14,8%.

“SPD je doživio fijasko na izborima za Landtag u Hessenu. Stranka nikad nije dobila tako nizak udio glasova u Hessenu – čak je i loš rezultat iz 2018. opet značajno nadmašen (minus 4,7 postotnih bodova).” – naglašava Spiegel.





Alternativa za Njemačku je trenutačno najbrže rastuća stranka u toj zemlji, a trend jačanja desnice u Njemačkoj potvrđuju i najnovija istraživanja javnog mišljenja. AfD je sada na drugom mjestu prema popularnosti, iza stranačkog bloka CDU/CSU, a ispred Zelenih, SPD-a i Slobodarske demokratske stranke FDP.

Komentari

komentar

You may also like