Čini se da je SAD od Kazahstana kupio pokvarene sovjetske avione: Evo zašto

Već nekoliko godina Kazahstan postupno zamjenjuje svoju zastarjelu flotu borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje modernim inačicama, poput ruskog višenamjenskog zrakoplova Su-30SM i razgovara sa zapadnim proizvođačima o pronalaženju odgovarajućih borbenih platformi.

Kao dio tog procesa, objavljeno je u listopadu da kazahstanska vlada nudi 117 borbenih i bombarderskih zrakoplova iz sovjetske ere na prodaju putem dražbe. To uključuje presretače MiG-31, lovce-bombardere MiG-27, lovce MiG-29 i bombardere Su-24 proizvedene 1970-ih i 1980-ih. Prijavljena vrijednost za prodaju bila je milijarda tenge (2,2 milijuna dolara).

Avioni u neupotrebljivom stanju

U ponudi za prodaju je, prilično pošteno istaknuto, da su zrakoplovi u neupotrebljivom stanju, da se njihova modernizacija smatra ekonomski neizvodljivom, a njihova upotrebljivost kao izvora rezervnih dijelova ograničena. Unatoč tome, na ruskoj stranici za vijesti na engleskom jeziku Reporter.ru i ukrajinskom Telegram kanalu Insider UA objavljeno je da je SAD nedavno kupio 81 zrakoplov preko offshore entiteta (da ne bude transparentno).

Među zrakoplovima prebačenim u okviru sheme bili su MiG-27, MiG-29 i Su-24. Razlog kupnje nije objavljen, ali su rasla nagađanja da će, budući da su svi tipovi zrakoplova u službi Ukrajine, vjerojatno biti prebačeni u Kijev. Sugestija je da bi ih Oružane snage Ukrajine (AFU) rastavile za rezervne dijelove ili čak koristile zastarjele letjelice kao mamce na aerodromima.

Prethodno su zapadni saveznici Ukrajine kupili ili prebacili mnoštvo sovjetske vojne opreme kako bi podržali i nadopunili oružje koje je već posjedovala ukrajinska vojska i koja zna takvo oružje koristiti.

Tokajev i Putin, Foto: Kremlj / Guliver Image

Okretanje Kazahstana?

Također se čini da Kazahstan povećava svoje veze sa zapadnim državama i pokušava smanjiti povijesne strateške i vojne veze s Moskvom, uz posjete Astani i iz Astane političara iz zemalja koje se smatraju neprijateljskim prema Ruskoj Federaciji.





Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev posjetio je Njemačku u jesen 2023. i inzistirao na tome da je Astana “jasno izjavila da će slijediti režim sankcija. [protiv Rusije]”. S druge strane, Tokajev je također rekao da Kazahstan nije “protiv Rusije” i cijeni “sveobuhvatnu suradnju s Rusijom, s kojom dijelimo drugu najdužu granicu na svijetu”.

Ovaj tjedan, britanski ministar vanjskih poslova, David Cameron, posjetio je Astanu i zaključio sporazume o trgovini, obrazovanju, okolišu i opskrbi mineralima. Cameron je napomenuo da je Kazahstan okružen teškim susjedima – Rusijom, Kinom, Afganistanom i Iranom te ponudio potporu Londona u rješavanju problema koji se pojavljuju u ovoj regiji.

Komentari

komentar





You may also like