Američka vojska jača suradnju s tehnološkim divovima: Uključivanje umjetne intelgencije

Vodeće tvrtke u tehnološkoj industriji, uključujući Microsoft, OpenAI i Amazon, jačaju suradnju s američkom vojskom u područjima od tzv. proširene stvarnosti do kibernetičke sigurnosti. Prema podacima koje je prikupila agencija AA, Microsoft ima ugovor o suradnji s vojskom u području naočala baziranih na proširenoj stvarnosti.

Ugovorom sklopljenim 2021. Microsoft će američkoj vojsci isporučiti više od 120 000 proizvoda pod nazivom HoloLens. Riječ je o digitalnim “naočalama”. Vrijednost desetogodišnjeg ugovora dosegnut će 21,8 milijardi dolara. Microsoft ima još jedan ugovor s Pentagonom koji uključuje usluge pohranjivanja u tzv. oblaku (“cloud”).

Dok je Ministarstvo obrane SAD-a odabralo Microsoft za usluge cloud pohranjivanja u 2018., ugovor je revidiran tijekom mandata Joea Bidena, a ugovor o uslugama u oblaku podijeljen je između Googlea, Amazona, Oraclea i Microsofta. Amazon, jedan od partnera u sporazumu, tvrdi da dugogodišnja suradnja s američkom vladom dokazuje njihovu spremnost i da nacionalna sigurnost ovisi o sposobnosti SAD-a da ostane korak ispred konkurenata.

Umjetna  inteligencija, kibernetička sigurnost i OpenAI

Osim tih tvrtki, tvrtkama koje surađuju s američkom vojskom pridružio se i OpenAI, koji se istaknuo na tehnološkom polju s aplikacijom ChatGPT temeljenom na umjetnoj inteligenciji, razvijenom posljednjih godina. U sklopu suradnje provodit će se studije kibernetičke sigurnosti uz potporu AI-ja.

Pravila korištenja ChatGPT-a uključivala su članak u kojem se navodi da se neće koristiti u vojne svrhe.  No, iz članka je uklonjena fraza da se ne može koristiti u vojne svrhe. Dužnosnici tvrtke rekli su da je svrha promjene u članku omogućiti slučajeve vojne uporabe koje tvrtka prihvaća. Promjenu u politici OpenAI-ja neki stručnjaci tumače kao pokazatelj da je tvrtka otvorena za suradnju s vojnim kupcima.





Više od 180 000 pripadnika američke vojske koristi Google Workspace

Još jedna tehnološka tvrtka s kojom američka vojska surađuje je Google. Iako se tvrtka ističe svojom tražilicom, nudi široku paletu tehnoloških rješenja. U sklopu suradnje tvrtke i američke vojske učinkovito se koristi platforma Google Workspace koja nudi različite alate za suradnju kroz cloud tehnologiju. Prema prošlogodišnjim podacima više od 180 000 pripadnika američke vojske koristi Google Workspace u okviru suradnje. Tehnološke tvrtke zarađuju milijarde dolara kroz ugovore s vojskom i drugim državnim agencijama u SAD-u.

Komentari

komentar





You may also like