Američki general: Rusija i Kina žele popuniti vakuum na Bliskom istoku

Zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva – CENTCOM, zaduženog za područje šireg Bliskog istoka, general Kenneth Mackenzie, izjavio je u nedjelju nakon sastanka sa saudijskim vojnim vrhom, da Sjedinjene Države smanjuju svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku kako bi se usredotočile na suparništvo s Kinom i Rusijom, i da time riskiraju, dajući dvjema zemljama priliku za popunjavanje vakuuma i proširenja svog utjecaja oko Perzijskog zaljeva. O tome u ponedjeljak, 24. svibnja, piše Associated Press (AP).

„Općenito, Bliski Istok je područje intenzivnog rivalstva između velikih sila. I mislim da će, dok prilagođavamo svoj položaj u regiji, Rusija i Kina vrlo pomno promatrati hoće li se otvoriti vakuum koji mogu popuniti. “- rekao je američki general.

Naglasio je kako će i dalje biti nužna prodaja američkog oružja u bliskoistočnoj regiji koju bi Moskva i Peking mogli koristiti. Rusija pokušava prodati protuzračne obrambene sustave i ostalo oružje “svima koji ih mogu platiti”, a Kina ima dugoročni cilj – “proširiti svoju ekonomsku moć i u konačnici uspostaviti vojne baze u regiji”, izjavo je Mackenzie.

AP podsjeća kako je ovog mjeseca američki predsjednik Joe Biden poslao visoke svoje dužnosnike u zaljevsku regiju kako bi smirio “nervozne saveznike” jer se SAD nadaju da će nastaviti razgovore s Iranom o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine tj. da će ukinuti sankcije protiv Teherana.

Bidenova administracija fokusira se na brzo rastući kineski gospodarski utjecaj i vojnu moć kao glavnu dugoročnu prijetnju američkoj sigurnosti. Međutim američki generali upozoravaju kako kineska “sve veća asertivnost” nije ograničena na Aziju, napominjući da NR Kina agresivno traži uporišta u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom Istoku.

“Potpuno se slažem da bi Kina trebala biti glavna prijetnja kojoj ciljamo”, rekao je Mackenzie, ali i dodao kako su SAD Istodobno I globalna sila, koja mora imati i globalni pogled.





Na spomenutom sastanku čelnici Saudijske Arabije bili su “vrlo zabrinuti” zbog tekuće revizije američkog vojnog stava, izjavio je Mackenzie. Kraljevstvo gotovo svakodnevno bombardiraju jemenske milicije Houthi koje podupire Iran. Kazao je kako je njegova poruka “zabrinutim saveznicima” bila da brojevi oružanih snaga i naoružanja “nisu toliko važni koliko su cjelokupne mogućnosti američko-saudijskog sustava protuzračne i raketne obrane raširene arapskom monarhijom”. Američka strategija, kazao je dalje, je “učiniti više u regiji s manjom vojnom prisutnošću, a to bi moglo spriječiti Kinu i Rusiju da unovče sve praznine koje su SAD ostavile”.

Prema njegovim riječima, broj vojnika možda neće biti ravan stotinama tisuća koji su bili na Bliskom istoku prije pet do sedam godina, ali Sjedinjene Države bit će prisutne u regiji.

Ovdje bismo dodali slijedeće: hoće li ove riječi američkog generala uistinu biti utješne po Rijad ostaje tek za vidjeti. Naime, iz njih je vidljiva intencija da je Washington prije svega zabrinut za gubitak svoje dominacije u izvozu naoružanja nakon povlačenja glavnine svojih vojnih snaga iz regije, i mogućnošću da mu u tom segmentu opasno počnu konkurirati Rusija i Kina. Ono što Washington primarno želi je da ključne arapske zemlje nastave kupovati suvremeno američko naoružanje i da se same pobrinu za svoju sigurnost uz američku logističku (materijalnu i obavještajnu) potporu. Međutim, vidimo i na primjeru rata u Jemenu na koji se način Saudijska Arabija može brinuti za svoju, a kamoli za širu regionalnu sigurnost. Naime, usprkos suvremenom američkom naoružanju koje dobiva, ta zemlja već gotovo 7 godina ne uspijeva slomiti otpor šijitskih pobunjenika huta, a sama je sve više izložena njihovim zračnim napadima (raketnim i dronovima) i sada grozničavo traži način kako „čistog obraza“ napustiti Jemen.





Komentari

komentar

You may also like