Amrullah Saleh ne odustaje i vodi protunapad protiv talibana

Sadašnji predsjednik afganistanske vlade (ako tako što uopće još postoji) i bivši potpredsjednik Amrullah Saleh ne odustaje od borbe protiv talibana. Za razliku od Ašrafa Ganija, koji je pobjegao iz Kabula helikopterom punim novca na prvi nagovještaj borbe, Saleh je ostao te glasno ohrabruje suborce i poziva na otpor.

“Neću razočarati milijune koji su mi ukazali povjerenje. Nikada neću živjeti pod upravom talibana. NIKADA!”, napisao na Saleh na svom Twitter profilu i proglasio se novim predsjednikom. Tvrdi da ga u otporu protiv talibana slijedi 10 tisuća motiviranih boraca.

Jučer je u protunapadu osvojio grad Charikar i regiju Parwan, sjeveroistočno od Kabula, prenosi Sputnik. Pored Charikara prolazi tunel koji povezuje Kabul i najveći grad sjevera Mazar-e Šarif.

Trenutno traju borbe u dolini Panjšir koja je tradicionalni centar protutalibanskog otpora već nekoliko desetljeća i nikada nije bila pod vlašću talibana. Do te doline vodi samo jedna prava prometnica koja vodi dolinom oko koje se nalazi preko 500 m stijena sa svake strane. Dolina Panjšir stoga je gotovo prirodna “utvrda”. Tamo se, navodno, sklonio i Amrullah Saleh. Snimke pokazuju da su jučer tamo izvjesili zastavu Sjevernog saveza (ili Ujedinjene fronte) koja se od 1996.  borila protiv talibana i držala sjever Afganistana. Mnogi od vođa Sjevernog saveza pripadali su etničkoj skupini Tadžika kojoj pripada i Saleh. Osim Tadžika, Sjevernom savezu su se priključili i Hazari te Uzbeci.

Motiv za borbu Amrullaha Saleha bitno je drugačiji od motiva odbjeglog Ganija koji je dobar dio života proveo izvan Afganistana. Saleh je cijeli je život podredio borbi protiv talibana. Od malena je siroče, a još ranih 90-tih se priključio mudžahedinima pod vodstvom Massouda. Nakon sovjetskog povlačenja, mudžahedini su počeli međusobno ratovati za prevlast u Afganistanu. Razlozi su bili etničke naravi, ali i razlike u viđenju islama. Saleh se u drugoj polovici 90-tih priključio Sjevernom savezu protiv talibana. Obje, tada već suprostavljene frakcije su, na neki način, proizašle iz mudžaheinskog pokreta financiranog i opremljenog od strane SAD-a kroz Pakistan. Talibani su, prema Salehovim riječima, mučili njegovu sestru 1996.

Osim Saleha, iz doline Panjšir otpor vodi i Ahmad Massoud, sin pokojnog afganistanskog vojskovođe Ahmada Shaha Massouda, koji je vodio protusovjetski otpor i bio znan  kao “panjširski lav”.





Stanje u Afganistanu pokazuje da američki novac nije jedini motiv otpora protiv talibana te da je Afganistan kao država duboko podijeljeno društvo sastavljeno od različitih plemena i etničkih skupina. Građanski rat nije nemoguća opcija čak ni nakon američkog povlačenja.

 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like