Biden će odobriti europskim saveznicima da pošalju F-16 avione u Ukrajinu

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena namjerava odobriti prebacivanje borbenih zrakoplova F-16 od strane američkih europskih saveznika u Kijev, izvijestio je danas CNN pozivajući se na izvore.

Prema izvješću, Bijela kuća signalizira europskim saveznicima da ne namjerava blokirati isporuku aviona F-16 jer je pod stalnim pritiskom Kongresa i drugih zemalja po tom pitanju. Međutim, u izvješću se napominje da američka administracija trenutno nije upoznata s bilo kakvim službenim zahtjevima za izvoz takvih zrakoplova, a dužnosnici američkog State Departmenta još nisu primili nikakav nalog za izradu potrebnih dokumenata za njihov transfer.

Prema televizijskom kanalu, brojni američki vojni dužnosnici su skeptični oko toga koliko je pametno isporučiti avione F-16 Kijevu. Vjeruju da je ruska protuzračna obrana učinkovita protiv borbenih zrakoplova, pa su ukrajinske oružane snage ograničene na izvođenje malog broja misija korištenjem vojnih zrakoplova koji su već u njihovoj floti.

Osim toga, F-16 avionima je potreba prilično dobra i dugačka pista za slijetanje (značajno bolja od onih koje su potrebne sovjetskim avionima kojima ukrajinska vojska upravlja), pa bi njihovo djelovanje bilo osjetljivo na napade iz Rusije. Također, F-16 ima solidan radar koji bi mogao lako pasti u ruke ruskim vojnim inženjerima.

Dana 17. svibnja, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da SAD nije promijenio svoje planove u vezi s isporukom aviona F-16 Ukrajini i da još uvijek ne namjerava opskrbljivati ​​Kijev borbenim zrakoplovima. New York Times je istog dana izvijestio da američke vlasti ne dopuštaju ukrajinskim pilotima da prođu borbenu obuku na europskim F-16, jer Washington ne namjerava prebaciti zrakoplove u Kijev.

No, tijekom sastanka Vijeća Europe u Reykjaviku ovog tjedna, UK je rekla da radi s Nizozemskom na formiranju međunarodne koalicije kako bi pomogla Ukrajini da dobije F-16 avione od svojih saveznika. Berlin, Washington i London donedavno su odbijali Kijevu isporučiti vlastite lovce. Uglavnom jer za to nemaju odobrenje iz Washingtona.





Dana 14. svibnja, tijekom posjeta Berlinu, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom da planira razgovarati o isporukama borbenih zrakoplova koje Kijev traži od svojih zapadnih partnera, a jedan od svojih ciljeva nazvao je stvaranje koalicije zemalja spremnih pružiti Ukrajini borbene zrakoplove. Isporuka F-16 je bila i jedan od glavnih ciljeva europske “turneje” Zelenskog prošlog tjedna.

Komentari

komentar





You may also like