Biden: SAD ne podržava neovisnost Tajvana

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju neovisnost Tajvana, nakon što su tajvanski birači dali vladajućoj stranci na tom otoku treći predsjednički mandat, a američki državni tajnik dodao je da SAD ostaje predan miru i sigurnosti u regiji, javlja Reuters.

Ranije tijekom dana predsjednički kandidat tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) i potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te pobijedio je na predsjedničkim izborima, unatoč pozivima Kine da ga se ne izabere i obećao je da će se suprotstaviti Pekingu, ali i tražiti pregovore.

“Ne podržavamo neovisnost…”, rekao je Biden upitan za reakciju na subotnje tajvanske izbore. SAD je predan očuvanju mira i stabilnosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca i mirnom dješavanju razlika, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken. Nekoliko sati prije otvaranja birališta, Washington je upozorio “da bi bilo neprihvatljivo” da se “bilo koja” zemlja miješa u te izbore.

Tajvanski potpredsjednik pobijedio na predsjedničkim izborima

Demokratski Tajvan

Tajvan, otok koji Kina smatra svojim, uspješna je demokratska priča od održavanja prvih izravnih predsjedničkih izbora 1996., što je kulminacija desetljeća borbe protiv autoritarne vladavine.





Sjedinjene Države najvažniji su međunarodni pokrovitelj i dobavljač oružja za Tajvan unatoč nedostatku formalnih diplomatskih veza s otokom. Bidenova administracija bojala se da će izbori i nova vlast eskalirati sukob s Pekingom. Biden radi na popravljanju odnosa s Kinom, uključujući pristanak na razgovor o razlikama u sigurnosnim pitanjima na samitu u Kaliforniji s predsjednikom Xi Jinpingom u studenom.

Kineski ured za poslove s Tajvanom priopćio je u subotu da pobjeda kandidata tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke Lai Ching-tea na izborima neće promijeniti osnovne obrise odnosa otoka s kopnenim dijelom Kine.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u subotu da Moskva i dalje gleda na Tajvan kao na sastavni dio Kine.





Xi Jinping: Ujedinjenje s Tajvanom ‘povijesna neizbježnost’, kinesko gospodarstvo ‘prebrodilo oluju’

Američka delegacija na otoku

Tajvanska vlada očekuje da će Kina nakon glasovanja pokušati izvršiti pritisak na svog budućeg predsjednika, uključujući organiziranje vojnih manevara u blizini otoka ovog proljeća, rekla su dva visoka vladina dužnosnika. Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu.

U znak potpore vladi, Biden planira poslati neslužbeno izaslanstvo na samoupravni otok, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije. U izaslanstvu će vjerojatno biti i neki bivši visoki američki dužnosnici, rekao je dužnosnik koji je rekao da imena nisu finalizirana. Slična su izaslanstva slana u Tajvan u prošlosti.

Kina se razljutila 2016. kada je tadašnji novoizabrani predsjednik Donald Trump telefonski razgovarao s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, što je bio prvi takav razgovor između čelnika SAD-a i Tajvana otkako je predsjednik Jimmy Carter 1979. prebacio diplomatsko priznanje s Tajvana na Kinu.

Kina upozorila SAD da šalje “opasne signale” Tajvanu

 

Komentari

komentar

You may also like