Bivši katalonski predsjednik Puigdemont je uhićen na Sardiniji zbog španjolske tjeralice

Nekadašnji katalonski predsjednik Carles Puigdemont uhićen je jučer na talijanskom otoku Sardiniji pod optužbom u vezi s njegovim aktivnostima u neuspjeloj pokušaji odcjepljenja Katalonije od Španjolske 2017., rekao je za CNN njegov odvjetnik Gonzalo Boye.

Uhićenje je izvršeno na temelju naloga španjolskog Vrhovnog suda, a glasnogovornica suda je rekla da je španjolski sud u petak kontaktirao talijanske sudove. Puigdemont posljednje četiri godine živi u Belgiji i bio bi već uhićen da se vratio u Španjolsku. Otišao je u četvrtak na Sardiniju kako bi prisustvovao kulturnom festivalu u području na kojem se govori povijesnim katalonskim jezikom, rekao je u petak dužnosnik katalonske regionalne vlade.

Separatističke težnje i dalje su prisutne u Barceloni i ostatku sjeveroistočne regije Katalonije. To pitanje trenutačno jako utječe na cjelokupnu nacionalnu politiku, pri čemu se manjinska vlada španjolskog premijera Pedra Sancheza oslanja na katalonsku stranku za neovisnost, “Republikansku ljevicu Katalonije” (ERC), za podršku u nadolazećem glasanju za proračun, ali i za ostale teme. ERC sada vodi katalonsku koalicijsku vladu, u partnerstvu s Puigdemontovom strankom “Zajedno za Kataloniju” (JxCat).

Španjolska je vlada u lipnju prošle godine pomilovala devet katalonskih čelnika, koji su služili zatvorske kazne, zbog njihove uloge u neuspješnoj akciji osamostaljenja 2017. godine. Sanchez je u to vrijeme rekao kako se tim potezom želi potaknuti pomirenje između Katalonije i ostatka Španjolske. No, pomilovanje se nije odnosilo na Puigdemonta, koji je pobjegao 2017. zajedno s nekim pomoćnicima, nakon što je Madrid privremeno preuzeo izravnu kontrolu nad regijom.

Puigdemont će sada tražiti pomoć od europskih sudova zbog uhićenja u Italiji, rekao je njegov odvjetnik za CNN. Tvrde da tjeralica španjolskog suda trenutno nije valjana, a tražit će i vraćanje imuniteta kao europskog zastupnika u parlamentu, koji je uzet ranije ove godine.

Komentari

komentar





You may also like