Bivši vođa Hamasa: Američka vojska aktivno pomaže izraelskoj oko planirane kopnene operacije

Bivši čelnik Hamasa Haled Meshal rekao je da će očekivana izraelska kopnena operacija u Gazi “dovesti do opasne faze”, ističući da “Sjedinjene Države aktivno sudjeluju u bitci”, prenosi agencija AA.

“Sjedinjene Države aktivno sudjeluju u planiranju, upravljanju i posebnom doprinosu borbi za izvođenje kopnene operacije ili manevra kako bi se postigli željeni ciljevi uz najmanje moguće gubitke, jer Izrael ne može podnijeti sličan gubitak kao onaj 7. listopada”, rekao je Meshal.

Istaknuo je da Washington slijedi tri pristupa kada je riječ o ovom sukobu. “Prvi je izbjegavanje kopnene operacije. Izrael je dobio priliku da dugo napada Gazu iz zraka jer je američki predsjednik Joe Biden rekao da želi da se izvrši model napada Mosula, a ne Faludža (u Iraku). To je zbog manje cijene zračnih napada i manje mogućnost obostrane velike štete koje potencijalno dovode do podizanja bijele zastave”.

Drugi američki način je intervencija slanjem vojnih stručnjaka. Poslali su generale, Delta diviziju, koja je poznata po stručnosti u oslobađanju talaca, moderno streljivo za prodor duboko u podzemlje i oružje s nervnim plinom koje će se koristiti za paraliziranje boraca u tunelima na određeno vrijeme”, rekao je.

“Treći cilj će se odigrati nakon što se završi prvi i drugi. To je taktički plan da se izvrši invazija s mora u sjevernoj Gazi, ili u obliku pojasa, ili provede sveobuhvatna invazija. Bilo je nekih pokušaja da se testira mogući puls takvog napada istočno od Khan Yunisa u protekla dva dana”.

Meshal je upozorio da “kopnena bitka dolazi i oni je sveobuhvatno planiraju kako bi smanjili gubitke i spriječili drugi napad” nakon prvog 7. listopada. Rekao je da izraelski premijer Benjamin “Netanyahu ne može zaustaviti rat ovaj bez pobjede. U suprotnom, situacija će mu uzvratiti paljbu u obliku unutarnje krize, budući da je već suočen s optužbama za korupciju. Unatoč vojnoj mobilizaciji, nema još pobjede. Trenutačno se vode pregovori o oslobađanju više zarobljenika uz otvaranje prijelaza i smanjenje političkog i medijskog bijesa”, dodao je.





Komentari

komentar

You may also like