Blinken: Kina bi mogla početi opskrbljivati Rusiju oružjem

Sjedinjene Države strahuju da Kina razmatra davanje Rusiji smrtonosnog oružja, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u intervjuu za NBC, čiji je dio emitiran danas.

Prema Blinkenu, u razgovoru s kineskim državnim vijećnikom i direktorom Središnjeg ureda za vanjske poslove KPK Wang Yijem, on je “imao priliku podijeliti stvarnu zabrinutost oko kineske potpore Rusiji.” “Ono što smo vidjeli proteklih godina je, naravno, neka politička i retorička potpora, čak i neka potpora oko nesmrtonosne vojne opreme. Ali jako smo zabrinuti što Kina razmatra pružanja smrtonosnih oružanih sustava Rusiji”, rekao je američki državni tajnik .

Rekao je da bi pružanje “smrtonosne podrške” Rusiji imalo “ozbiljne posljedice u odnosima Kine i SAD-a”. Također je podsjetio da je ta zabrinutost nešto što je “predsjednik Biden podijelio s kineskim predsjednikom Xi-jem u nekoliko navrata”.

Krajem siječnja John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a, rekao je da Sjedinjene Države pozivaju Kinu da ne podupire ruski napad u Ukrajini. Prema njegovim riječima, Washington je namjeravao poduzeti mjere protiv onih tvrtki, uključujući i kineskih, koje su prekršile američki režim sankcija protiv Moskve.

Bloomberg i CNN izvijestili su u siječnju da je Bidenova administracija suočila službenike kineske vlade s dokazima koji sugeriraju da su kineske tvrtke pružale nesmrtonosnu podršku Rusiji u ratu, uključujući i dijelove za avione. Američki dužnosnici kažu da pomoć Rusiji dolazi uz “blagoslov” same kineske vlade.

Komentari

komentar





You may also like