Borrell na „Doha Forumu“ o rusko-kineskom savezu i nuklearnom sporazumu s Iranom

U subotu je, u glavnom gradu Katara, Dohi, počela tradicionalna dvodnevna međunarodna konferencija “Doha Forum” na kojoj će sudjelovati brojni dužnosnici iz svjetskih vlada, akademske zajednice i međunarodnih organizacija.

Manifestacija se održava pod tematskim nazivom “Transformacija za novu eru“, navodi turska agencija Anadolu.

Govoreći na svečanosti otvaranja, katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani komentirao je i rat protiv Ukrajine, kazavši kako je onizvan svake sumnje dokaz „da se formule na kojima se temeljio međunarodni poredak nakon Drugog svjetskog rata – i nakon završetka Hladnog rata mijenjaju”.

Prema navodima britanskog Reutersa, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU Josep Borrell u subotu je na istom forumu kazao da su Iran i svjetske sile vrlo blizu sporazuma o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Nuklearni pregovori bili su blizu sporazuma sve dok Rusija nije u posljednji trenutak postavila zahtjeve Sjedinjenim Državama, inzistirajući da sankcije uvedene Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu ne bi smjele utjecati na njezinu trgovinu s Iranom, navodi Reuters.

Prema navodima ruske agencije RIA, Borrell je danas u Dohi upozorio i na pojavu rusko-kineskog saveza kao rezultat pritiska Zapada i sankcija Rusiji.





“Potreban nam je rebalans i više poštivanja zakona u međunarodnoj areni. Ako Rusiju gurnemo prema Kini, onda na taj način možemo stvoriti globalni jugoistok i sjeverozapad, što može dovesti do nevjerojatne neravnoteže”, kazao danas je Borrell na konferenciji Doha Foruma u Kataru.

Nije pojašnjeno što je Borrell time želio reći tj. o kakvom rebalansu i poštivanju zakona bi trebalo biti govora da bi se spriječio rusko-kineski savez.

 





Komentari

komentar

You may also like