Brazil mobilizira vojsku zbog potencijalnog nadolazećeg rata Venezuele i Gvajane

Izvješća brazilske obavještajne službe ukazuju na neizbježni vojni potez venezuelanske vojske protiv Republike Gvajane u nadolazećim danima, što izaziva zabrinutost oko regionalne stabilnosti i teritorijalnih sporova u Južnoj Americi. Interes Venezuele za teritorij Essequiba, ogromno područje bogato prirodnim resursima smješteno između Gvajane i Venezuele, izazvao je napetosti. Ovaj teritorij, veći od Grčke, dom je autohtonog gvajanskog, uglavnom domorodačkog, stanovništva i obje zemlje polažu suverenitet nad njim. Essequibo je područje veličine 159 000 četvornih kilometara koje obiluje plinom, naftom, bogatom šumom i vrijednim mineralima.

Venezuela namjerava odrediti svoju budućnost putem referenduma zakazanog za nedjelju, s namjerom transformacije Essequiba u venezuelansku državu. Međutim, praktične i pravne posljedice ovog glasovanja, uključujući njegov potencijal da promijeni geopolitički krajolik, ostaju nejasne, izazivajući nelagodu među stanovnicima regije. Essequibo čini čak dvije trećine teritorija Gvajane. Unatoč tome, Venezuela je kroz povijest polagala pravo na Essequibo još iz španjolskog kolonijalnog razdoblja. Granicu su definirali međunarodni arbitri 1899., za vrijeme Gvajane kao britanske kolonije, a Venezuela je osporava duže vrijeme.

Posvećenost Venezuele svojim teritorijalnim zahtjevima varirala je tijekom godina. Godine 2015. ExxonMobilova objava značajnih nalazišta nafte u blizini Essequiba ponovno je potaknula zanimanje Venezuele za regiju. O spornim granicama su arbitrirali predstavnici Britanije, Rusije i Sjedinjenih Država. SAD je djelomično predstavljao Venezuelu u raspravama zbog prekida diplomatskih veza Venezuele s Velikom Britanijom. Venezuelanski dužnosnici sada iznose optužbe za tajni dogovor između Amerikanaca i Europljana s ciljem obmane njihove zemlje te da sami dogovor nije bio transparentan. Tvrde da je sporazum iz 1966. koji je riješio spor zapravo poništio početnu arbitražu.

Gvajana, jedina zemlja u Južnoj Americi u kojoj se govori engleski kao službeni, tvrdi da početni sporazum ima pravnu valjanost i obvezujuću snagu. Godine 2018. podnijeli su zahtjev Međunarodnom sudu pravde da potvrdi ovo stajalište. Predstojeći referendum u Venezueli i sve intenzivnija retorika obiju nacija signaliziraju eskalaciju napetosti, povećavajući strahove od potencijalne vojne akcije i daljnje nestabilnosti u regiji.

Brazil mobilizira vojsku

Brazilska vlada, zabrinuta zbog regionalnih sukoba koji uključuju susjedne zemlje, poslala je svog glavnog savjetnika za vanjsku politiku i bivšeg ministra vanjskih poslova, Celsa Amorima, da posreduje i spriječi potencijalni sukob. “Ministarstvo obrane prati situaciju. Obrambene mjere su pojačane u sjevernom pograničnom području, pridonoseći povećanoj vojnoj nazočnosti”, navelo je brazilsko ministarstvo u priopćenju sinoć, prenosi Agencia Brasil.

Administracija Lule da Silve naglasila je da su “pojačane obrambene mjere” duž njezine sjeverne granice kao odgovor na teritorijalni spor. Nedavno je Gvajana istaknula mogućnost uspostave “vojnih baza” u Essequibu uz potporu Sjedinjenih Država. “Nikada nas nisu zanimale vojne baze, ali moramo braniti naše nacionalne interese”, primijetio je potpredsjednik Gvajane, Bharrat Jagdeo, na konferenciji za novinare. “Zainteresirani smo za održavanje mira u našoj zemlji i na našim granicama, ali radimo s našim saveznicima kako bismo osigurali sveobuhvatan plan”, dodao je, najavljujući skori posjet dužnosnika američkog ministarstva obrane sljedeći tjedan. “Imat ćemo dva tima iz Ministarstva obrane SAD-a u posjeti sljedeći tjedan, nakon čega će uslijediti nekoliko posjeta u prosincu i predstavnici na visokoj razini”, potvrdio je Jagdeo. “Iskoristit će se sve raspoložive opcije”, rekao je potpredsjednik, prenosi AFP





Komentari

komentar

You may also like