Britanska vojska smatra da su aktivnosti Kine i Rusije u svemiru opasne

U četvrtak, 29. srpnja, u britanskoj vojnoj bazi High Wycombe na jugoistoku Engleske održana je svečanost povodom uspostave Svemirskog zapovjedništva Ujedinjenog Kraljevstva. Početni zadatak te nove vojne strukture bit će provedba prvog lansiranja britanske rakete sa satelitom iz Škotske 2022. godine. Sukladno u ožujku predstavljenoj vojnoj strategiji, Velika Britanija namjerava zauzeti značajnu ulogu u globalnoj svemirskoj industriji tijekom sljedećeg desetljeća.

Tim je povodom načelnik stožera zračnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Michael Wigston dao intervju za medij The Daily Telegraph. U njemu je, između ostalog izjavio kako britansko vojno zapovjedništvo smatra kako aktivnosti Rusije i Kine u svemiru predstavljaju prijetnju sigurnosti zemlje.

Moskva i Peking izvode “sumnjive operacije” u svemiru, uključujući letove svojih satelita u “neposrednoj blizini” drugih, a također se svakodnevno bave i drugim “opasnim aktivnostima” koje mogu dovesti do uništavanja satelita trećih zemalja …, kazao je britanski general.

Sugerirao je kako Rusija i Kina prikupljaju obavještajne podatke u svemiru, jer postoji razlog za vjerovanje da će budući sukobi “biti dobiveni ili izgubljeni u svemiru”. Također je naglasio kako je tijekom prošle godine Rusija rasporedila brojne satelite koji “imaju karakteristike oružja”.

Što se tiče Kine izjavio je kako ona nastavlja “poboljšavati protu-satelitsku tehnologiju”, navodeći kao primjer razvoj projektila koji mogu izravno uništavati satelite, kao i “oružje za lasersko zasljepljivanje” i “namjerno ometanje radija”. Dodao je da je Kina provela odgovarajuće testove protiv “vlastitih zastarjelih satelita kako bi pokazala svoje sposobnosti”.

 
Komentari

komentar

You may also like