Cijene plina lete u nebo

U petak, 4. ožujka, burzovne cijene plina u Europi dosegnule su 2350 dolara za tisuću kubnih metara, a u Aziji – 2100, a sve se to događa u pozadini velikih geopolitičkih napetosti između Zapada i Rusije, kao i izjava europskih političara o njihovoj želji da smanje ovisnost o toj zemlji.

“Cijene LNG-a u Aziji skočile su nakon vijesti o povijesnom skupu u Europi”, tvitao je Bloomberg-ov stručni izvjestitelj Stephen Stapczynski.

Naime, Međunarodna energetska agencija (IEA) predložila je 10 koraka za brzo smanjenje ovisnosti Europe o gorivu iz Rusije. Jedan od njih je povećanje nabave LNG-a. Međutim, upozorila je također i na moguće rizike.

Prema londonskoj ICE burzi, 4. ožujka poslijepodne trošak isporuka s nizozemske TTF burze u travnju porastao je na 2350 dolara, a ujutro, kada je trgovanje počelo, bio je gotovo 600 dolara jeftiniji.

Jučer smo, pozivajući se na CNN Business, izvijestili o sve većoj zabrinutosti da bi Rusija na zapadne sankcije mogla uzvratiti korištenjem ne samo prirodnog plina već i sirove nafte kao oružja protiv Zapada. Tako je JP Morgan upozorio da bi nafta skočila na 150 dolara po barelu u slučaju da se ruski izvoz tog energenta prepolovi. Tekst možete pogledati ovdje.

Stanje će postati opasno ako Putin naftu pretvori u oružje





 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like