CNN-ovo istraživanje: antisemitizam u Europi je živ, a Holokaust se zaboravlja

Američka televizija CNN objavila je rezultate svog istraživanja javnog mišljenja i u članku pod nazivom „Sjena nad Europom“ zaključila kako je antisemitizam u Europi još uvjek živ, a da se Holokast polako počinje zaboravljati. Svaki četvrti stanovnik europskog kontinenta smatra kako Židovi utječu na sukobe u čitavom svijetu. Ove rezultate je 27. studenog objavio i izraeslki portal Israelinfo.co.il.

Četvrtina ispitanika smatra kako Židovi imaju prevelik utjecaj na svjetske financije i biznis, kao i to, da su umješani u sukobe i ratove u raznim zemljama. Petina ispitanika optužuje Židove da utječu na politiku i novinarstvo u svoju korist, dok jedna trećina europljana gotovo ništa ili uopće ništa ne zna o masovnom pogromu Židova u Drugom svjetskom ratu. To je poglavito primjetno među stanovnicima mlađe životne dobi, između 18. i 34. godine. Svaka peta mlada osoba u Francuskoj nikada nije čula za Holokaust, a svaki četvrti od deset mladih Austrijanaca kaže kako o Holokaustu zna „malo“.

Puno bolje stanje je u Poljskoj, navodi američki medij, gdje 80% Poljaka zna za masovno istrebljenje europskih Židova u vrijeme Drugog svjetskog rata, i koji su  uvjereni da je nužno očuvati sjećanje na te događaje kako se više nikada ne bi ponovili.

Gotovo nitko od europljana ne osporava pravo Izraela na njegovo postojanje , ali trećina ispitanika smatra kako ta država iskorištava Holokaust  za svoje političke ciljeve. Pri tom četvrtina njih porast antisemitizma u svojim zemljama smatra reakcijom na agresivno ponašanje Izraela.

10% europljana ima negativno mišljenje o Židovima, ali neusporedivo više ne vole migrante, predstavnike seksualnih manjina i Rome.

Ovo on-line istraživanje provedeno je u vremenu od 7. do 20. studenog 2018.g. nad više od 7 tisuća ispitanika iz sedam država Europske unije (u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 1010 osoba, Francuskoj 1006, Njemačkoj 1012, Poljskoj 1020, Mađarskoj 1019, Švedskoj 1018, Austriji 1007 osoba), a po narudžbi CNN-a obavila ga je tvrtka ComRes, sa sjedištem u Londonu.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like