Crna Gora: Popisivači koristili ,,piši-briši“ olovke prilikom unosa podataka

Crnogorska popisna komisija utvrdila je da je 16 popisivača koji rade na popisu stanovništva na području Podgorice koristilo tzv. ,,piši-briši“ kemijske olovke pa je jednoglasno odlučeno da se svih šesnaestoro popisivača i jedan instruktor isključe iz popisne kampanje, javljaju u četvrtak crnogorski mediji, a prenosi Hina.

Iz crnogorske agencije za statistiku “Monstat” priopćeno je da su crnogorska policija i tužiteljstvo već pokrenuli kaznene postupke protiv popisiviča koji su prepravljali podatke na popisnim listićima.

Prema saznanjima portala Pobjeda, instruktori Monstata utvrdili su prije tri dana, tijekom redovne kontrole, korištenje takozvane ,,piši-briši“ olovke. Riječ je o kemijskoj olovci čiji se trag, kada se izloži blagom izvoru topline izgubi, što omogućava kasnije upisivanje željenih podataka.

Popis u Crnoj Gori počeo je 3. prosinca i trebao bi trajati 15 dana, no u slučaju da se ne popiše cjelokupno stanovništvo može se i produžiti. Popis je od početka prosinca do danas tekao bez većih nepravilnosti i tenzija.

Popis crnogorskog stanovništva odgađan je nekoliko puta. Prošle godine odgođen je zbog, kako je navedeno, tehničkih problema, a novi termin bio je 1. studenoga ove godine, no i tada je odgođen zbog prijetnji procrnogorske oporbe da će ga bojkotirati tvrdeći da ne postoje uvjeti za njegovo održavanje i kvalitetnu kontrolu unesenih podataka. Tome je prethodila agresivna popisna kampanja kojoj se pridružila i Srpska pravoslavna crkva, a cilj joj je bio da se što više građana Crne Gore izjasne kao Srbi te da govore srpskim jezikom.

Nova crnogorska vlada premijera Milojka Spajića zbog toga je na prvoj sjednici nakon izbora popis odgodila za početak prosinca, a tijekom studenoga s oporbom su dogovoreni uvjeti koje je bilo neophodno ispuniti za njegovo održavanje, pa su popisnim komisijama dodani članovi iz oporbe, načinjen je softver za kontrolu podataka te je zabranjeno sudjelovanje političkih stranaka u popisnoj kampanji.





Prema popisu iz 2011., pet godina od obnove crnogorske nezavisnosti, oko 45 posto stanovništva izjasnilo se Crnogorcima, a Srba je bilo 29 posto. Međutim, kada je u pitanju jezik, situacija je drugačija. Gotovo 43 posto stanovnika Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom, a 37 posto da govori crnogorskim.

U nedjelju počeo kontroverzni popis stanovništva u Crnoj Gori





Komentari

komentar

You may also like