Demokrati preuzeli kontrolu i nad Senatom

Demokrati su nenadano na izborima održanima u srijedu pobijedili u utrci za oba senatorska mjesta države Georgia i tako stekli kontrolu nad Senatom.

Senat ima 100 članova, a čine ga dva predstavnika svake savezne države. U slučaju da demokrati dobiju oba senatora Georgije imali bi ukupno 50 senatora, kao i republikanci. Međutim, u slučaju “neriješenog” glasanja prevagu će dati potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, pošto je američki potpredsjednik ujedno i predsjednik Senata i ima pravo glasa u takvim situacijama.

Demokrati već kontroliraju Zastupnički dom.

Afroamerički pastor Raphael Warnock osvojio je 50, 8 posto glasova birača, a republikanska senatorica Kelly Loeffler 49, 2 posto, nakon 98 posto prebrojanih glasova.

Budući demokratski senator John Ossoff pobijedio ima, nakon 98 posto prebrojanih glasova, 25 tisuća glasova više od republikanca Davida Perduea.

Georgia je tradicionalno republikanska savezna država, ali je ove godine došlo do drastične promjene. Naime, Biden je prvi demokratski kandidat koji je osvojio Georgiu od 1992.





Tijesna utrka u Georgiji: demokrati bi mogli preuzeti kontrolu nad Senatom

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like