Deutsche Welle: Amerikanci vode u bitci za Balkan

„U utakmici velikih država za nadzor i utjecaj na Balkanu, SAD vodi 1:0. Rusija se još ne predaje, a s krila napadaju Kina i Turska“, piše slikovito o stanju na Balkanskom poluotoku njemački medij Deutsche Welle (DW), povodom nedavnog posjeta toj regiji američkog potpredsjednika Mikea Pencea.

Pence je tada izjavio kako Rusija poduzima korake za destabilizaciju zapadnog Balkana, podriva demokraciju u regiji i unosi razdor između tamošnjih država. Odgovorio mu je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić riječima, kako razdor ne unosi Rusija već Zapad.

O jačanju američkog utjecaja u regiji svjedoči ne samo ulazak Crne Gore u NATO savez. Amerikanci sada aktivno lobiraju za proširenje energetske suradnje, traže, prije svega od Hrvatske, da ona napokon izgradi LNG terminal na otoku Krku za plin iz američkih tankera. Time bi Jugo-istočna Europa postala neovisna o ruskom plinu, navodi DW.

Bruxelless priznaje, kako, neovisno o nekoliko milijardi eura uloženih u svu vojsku diplomata i stručnjaka, on ima ograničen utjecaj i autoritet na Balkanu. Prijedlozi za riješenje političkih kriza u Albaniji i Makedoniji bili su realizirani tek nakon velikih napora američkih diplomata.

Osim toga, u balkansku igru sve se aktivnije miješaju Kina i Turska. Kina je u okviru projekta Novog puta svile na Balkanu već izgradila ceste i mostove, podijelila kredite i modernizirala atomske centrale. Turska održava tradicionalno dobre odnose s muslimanima BiH, a u rujnu će predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetiti Beograd zajedno sa 150 turskih biznismena.

U borbu za utjecaj na Balkanu aktivno se uključuju i mediji, navodi DW. Ruska informativna agencija „Sputnik“ objavljuje na srpskom jeziku, američka grupacija KKP, koja već posjeduje vodeće televizije u regiji, kupila je nedavno i hrvatsku „Nova TV“ i slovensku „POP TV“. Turska informativna agencija „Anadolia“ zauzima vrlo snažne pozicije u Bosni i Hercegovini, isto kao i katarska „Al-Jazeera Balkan“.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like