Duda iznenađujuće o Kaczynskom, uz kritike Europskoj komisiji da je prekršila dogovor o planu obnove Poljske

Kako navodi poljski medij Wiadomosci, predsjednik Poljske Andrzej Duda dao je intervju za tamošnji Radio Zet, a jedna od tema bila je i odnos vlade prema Europskoj uniji i zašto Poljska još uvijek nije dobila sredstva iz Nacionalnog plana obnove.

Naime, novinar je najprije podsjetio Dudu na riječi Jarosława Kaczyńskog, čelnika vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), koji je izjavio da bi odnosi s EU-om bili drugačiji da nije bilo veta predsjednika na pravosudne zakone iz 2017. te da je predsjednik PiS-a to morao kazati za pobjedu na izborima, poljski predsjednik je odgovorio:

„Predsjednik si je dopustio iznenađujuće oštru reakciju. – Sjećam se potpuno suprotnih izjava predsjednika 2020. godine kada je rekao da su to ispravne odluke. Svi oni koji dobro pamte […] znaju koliko je pitanja tada predsjednik sam povukao.“

U istom intervjuu Andrzej Duda je kazao i kako je Europska komisija prekršila dogovor o planu obnove Poljske, smatrajući ovo pitanje političkim.

Na upit novinara hoće li Poljskoj biti isplaćen iznos koji joj pripada iz EU fonda za oporavak od pandemije koronavirusa kazao je slijedeće.

“Ovo je politički problem, a danas je to politička igra.”





Podsjetio je kako je jedan od uvjeta za dodjelu sredstava za obnovu transformacija Disciplinske komore Vrhovnog suda Poljske.

“Čini se da su u zamjenu za pregovore prekršeni svi naši dogovori”,  dodao je Duda, nazvavši postupke Europske komisije i predstavnika drugih tijela EU “okrutnom politikom”.

Podsjećamo: Europska komisija je u lipnju, a zatim i Vijeće EU, odobrila plan oporavka Poljske koji bi joj omogućio dobivanje 23,9 milijardi eura bespovratnih sredstava i 11,5 milijardi eura zajmova, što bi ovisilo o tome hoće li Poljaci ispuniti potrebne uvjete sadržane u planu. Sada je problem u tome što provedbu prvih faza tog plana Varšava i Bruxelles različito tumače.





U međuvremenu je došlo i do podizanja tužbi europskih pravosudnih tijela Europskom sudu pravde o odobrenju plana Europske komisije za obnovu Poljske zbog navodno nedostatnih prekretnica u provedbi vladavine prava u Poljskoj.

Komentari

komentar

You may also like