“Eskalira prema ratu punog razmjera”: UN-ov izaslanik o Izraelu

” Odmah zaustavite vatru. Stanje eskalira prema ratu punog razmjera. Čelnici svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju”- napisao je na svom Twitteru Tor Wennesland, posebni UN-ov izaslanik za mirovni proces na Srednjem istoku.

“Troškovi rata u Gazi su razarajući, a plaćaju ih obični ljudi.”– nadodao je ovaj norveški diplomat.

Sukob je sve intenzivniji. Do sada je s obje strane ispaljeno oko 1200 projektila. Ubijeno je oko 40 ljudi s obje strane, uključujući civile i djecu. Sinoć je izraelski IDF sravnio zgradu od 13 katova. Zaraćene strane ne najavljuju želju za pregovaranjem, unatoč naporima međunarodne zajednice. Izraelski premijer Netanyahu najavio je nastavak i veću “moć” napda.

Dok političari i mediji iz Turske, Irana i arapskog svijeta oštro osuđuju Izrael, često ne birajući riječi, političari zapada itekako biraju kako će se izraziti. 

EU, SAD i UK univerzalno pozivaju obje strane na prekid vatre i deeskaliaciju. Biraju već uvriježeni riječnik o mirnom suživotu i poštivanju ljudskih prava. Malo konkretnije jest što su diplomati iz ovih država bez iznimke su osudili neselektivno bombardiranje naseljenih područja i gradova od strane Hamasa. Naglasak na osudi Hamasa jasan je u izjavama iz SAD-a. Nancy Pelosi učinila je zanimljiv zaokret u presici Bijele kuće rekavši da “nasilje Hamasa šteti čak i palestinskim nedužnim civilima” te da se “Izrael ima pravo obraniti”.

Ipak, neki od njih su manje ili više direktno optužile i izraelsku stranu. Josep Borrell, zastupajući vanjsku politiku EU, je kazao je izbacivanje palestinskih obitelji iz jeruzalemskog kvarta Sheikh Jarrah “ilegalno prema međunarodnom pravu i predmet oziubljne zabrinutosti, a služi samo za podizanje napetosti.”. Inače, pokušaj deložacije šest obitelji jest jedan od razloga nastanak sukoba i jedan od razloga zašto Hamas ne želi pregovarati. Borrell je i teritorije u Gazi i istočnom Jeruzalemu nazvao okupiranim.





Slično je ponovio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres: “duboka zabrinutost oko nasilja u okupiranom istočnom Jeruzalemu, kao i zabrinutost zbog deložacije palestinskih obitelji.”

Inače, incijativnom više zemalja, među ostalim i Kine, Vijetnama, Norveške i Francuske, u tijeku je sjednica UN-ovog Vijeća sigurnosti. Neimenovani diplomat je za Times of Israel naveo kako SAD zaustavlja objavljivanje zajedničke izjave Vijeća sigurnost u kojoj se spominju i kritiziraju izraelska postupanja u istočnom Jeruzalemu.

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like