EU se sprema spriječiti val migracije iz Afganistana

Ministri unutarnjih poslova Europske unije naći će se sutra kako bi dogovorili sprečavanje nekontrolirane migracije iz Afganistana, prenosi Reuters.

Vlade EU nastoje izbjeći ponavljanje kaotičnog priljeva migranata iz 2015. koji je zatekao blok nespremnim i doprinio je podjelama i svađama među državama EU.

“Na temelju naučenih lekcija, EU i njene države članice odlučne su zajednički djelovati kako bi spriječile ponavljanje nekontroliranih i ilegalnih migracijskih kretanja s kojima su se u prošlosti suočavale, pripremajući koordiniran i uredan odgovor”, piše u nacrtu objave koji je u posjedu Reutersa. Nacrt još ne sadrži pojedinosti o novim mjerama.

Ministri će se okupiti na hitnom sastanku u utorak u Bruxellesu kako bi razgovarali o posljedicama afganistanske krize. EU je prošlog tjedna najavila dodatni novac za pomoć Afganistanu, ali i okolnim zemljama. Ipak, dostava pomoći postala je kompliciranija otkad su talibani ponovno preuzeli kontrolu nad zemljom, kažu dužnosnici EU.”EU bi trebao pojačati potporu zemljama u neposrednom susjedstvu Afganistana kako bi oni kojima je potrebna pomoć dobili pomoć u samoj regiji”, piše u nacrtu ministara, a prenosi Reuters.

Iako je Turska značajno pomogla u suzbijanju krize 2015. uz financije iz EU, tako da je ustupila smještaj milijunima Sirijaca koji su bježali, Ankara je ovog puta manje spremna primiti Afganistance.

Komentari

komentar





You may also like