EU uvodi nove sankcije Bjelorusiji koje bi trebale “isušiti” ekonomiju

Vođa diplomacije EU, Josep Borrell najavio je kako su se ministri vanjskih poslova složili oko novog seta sankcija Bjelorusiji. Razlog je, i dalje, prisilno slijetanje Ryanairovog zrakoplova u Minska i uhićenje novinara Protaševiča koji još nije pušten unatoč prethodim sankcijama, prenosi Euronews.

Sankcije su još okvirno dogovorene u petak, ali Austrija je do danas odbijala potpisati ih. Rekli su da neće potpisati sankcije dok god nisu sigurni da se neće obiti o leđa bjeloruskog naroda. No, možda je problem Austrije bio to što ima bankarski interes prema Bjelorusiji, a to je sektor koji će biti pogođen sankcijama.

Ako je vjerovati ministru vanjskih poslova Njemačke, Heiko Maasu, novi paket sankcija ima za cilj ekonomski “isušiti režim” Aleksandra Lukašenka. Stoga će i sankcije biti mnogo šire.

“Sankcije su način da stavimo pritisak na vladu Bjelorusije, pa će ove sankcije boljeti. Snažno će boljeti ekonomiju Bjelorusije”- rekao je Borrell.

Sankcije će biti usmjerene na zamrzavanje imovine i viza prema 78 ljudi bliskih režimu i 8 tvrtki i institucija. Osim toga, sankcije će oštetiti izvoz Bjelorusije, uključujući naftu, duhan i gnojiva. Uz sve to, EU banke neće smjeti ponuditi kredit ili investirati u Bjelorusiju, piše The Guardian.

 
Komentari

komentar

You may also like