Europski sud presudio protiv Grčke u slučaju smrti migranata na moru

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u četvrtak je presudio protiv Grčke u značajnom slučaju u vezi s potonućem broda s migrantima u Egejskom moru 2014. godine, javlja Anadolu Agency.

Slučaj – Safi i drugi protiv Grčke – podnesen je Europskom sudu za ljudska prava u siječnju 2015., godinu dana nakon što je 11 od 27 migranata poginulo kada je njihov brod potonuo u vodama Egejskog mora.

Tužbu je podnijela skupina od 16 podnositelja zahtjeva – 13 Afganistanaca, dva Sirijca i jedan Palestinac. Europski sud za ljudska prava presudio je da je došlo do “povrede članka 2. (pravo na život) Europske konvencije o ljudskim pravima u njezinom proceduralnom dijelu”.

“Sud je utvrdio da je bilo nedostataka u postupku i zaključio da nacionalne vlasti nisu provele temeljitu i učinkovitu istragu koja bi mogla rasvijetliti okolnosti u kojima je brod potonuo”,navodi se u izvještaju suda. Također je došlo do “kršenja članka 2. (pravo na život) zbog nepoštivanja pozitivne obveze prema ovom članku”, dodaje se.

“Sud je utvrdio da grčke vlasti nisu učinile sve što se od njih razumno moglo očekivati ​​kako bi podnositeljima zahtjeva i njihovim rođacima pružile razinu zaštite propisanu člankom 2. Konvencije”, stoji u priopćenju. Na kraju, sud je rekao da je došlo do “kršenja članka 3. (zabrana nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja), u vezi s 12 podnositelja zahtjeva koji su bili na brodu i koji su, nakon što je potonuo, bili podvrgnuti ponižavajućem postupanju”.

Skupine za ljudska prava i vodeće medijske kuće često su izvještavale o nezakonitim odbijanjima i drugim kršenjima ljudskih prava od strane grčkih vlasti, piše Anadolu. Tuske i globalne skupine za ljudska prava opetovano su osudile nezakonitu praksu Grčke, rekavši da krši humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo ugrožavajući živote ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.





Citirajući podnositelje zahtjeva, sud je rekao da je brod grčke obalne straže “putovao vrlo velikom brzinom kako bi gurnuo izbjeglice natrag prema turskim vodama, a to je uzrokovalo prevrtanje ribarskog broda”. ECHR je naložio Grčkoj da plati ukupno 330.000 eura “na ime nematerijalne štete koju su pretrpjeli podnositelji zahtjeva.”​​​​​​​

 

Komentari

komentar





You may also like