Francuska ministrica obrane SAD-u: „Članak NATO saveza o solidarnosti zove se 5. članak, a ne članak F-35″

Francuska ministrica obrane Florence Parly izjavila je jučer kako europske države ne mogu „povećati svoj doprinos u NATO savezu, kako to traži američki predsjednik Donald Trump, ako im SAD budu željele nametnuti prodaju isključivo američkog oružja.

O tome je prva vojnikinja Francuske izjavila u svom govoru 18. ožujka, u „Atlantskom vijeću“ („Atlantic Council“), održanog tijekom posjeta Washingtonu (https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/a-message-from-france-to-united-states-don-t-be-afraid-of-european-autonomy).

Parly je također kazala kako se SAD „ne trebaju nužno bojati europske autonomije“. Autonomija je „raznovrsnost prijateljstva“. Pri tom je naglasila kako članice NATO saveza ne smiju jedna drugoj nametati kupnju svoga oružja.

„Članak NATO saveza o solidarnost (odnosi se na zajedničku zaštitu) zove se 5. članak, a ne članak F-35. Mene brine misao da snaga solidarnosti NATO saveza može biti dovedena u ovisnost o kupnji određenog naoružanja. Sudjelovanje u sastavu saveza ne smije ovisiti ni o kakvim uvjetima, inače to nije savez“, kazala je francuska ministrica obrane.

 

U rujnu prošle godine Florance Parly i direktor francuske Generalne direkcije za unutarnju sigurnost (DGSI) Laurent Nuñez izjavili su o nužnosti sniženja ovisnosti o SAD-u u informacijskoj i vojnoj tehnologiji. Ovaj stav nedvojbeno ide u prilog Turskoj, koja je već mjesecima izložena snažnim pritiscima NATO saveza, prije svega SAD-a, zbog ugovora s Rusijom o kupnji ruskog protuzračnog sustava S-400.

A ne samo zbog toga i iz  navedenih riječi ministrice Parly, vidljivo je kako su pukotine u prekoatlantskom vojnom i svekolikom drugom savezništvu i partnerstvu sve veće i da sve opasnije prijete unutarnjoj koheziji zajedničke sigurnosne politike i, općenito, po pitanju pogleda o budućem ustroju svijeta. U njemu EU (ili barem njezine ključne države) nastoje izići iz velike sjene svog „starijeg“ prekooceanskog „brata“ i pronaći svoje mjesto među najutjecajnijim globalnim igračima  sutrašnjice.

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like