kishida stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a: Kina “uči lekcije” iz Ukrajine, a zajedno s Rusijom vodi otpor međunarodnom poretku

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da Kina “pomno promatra” i “uči lekcije” iz aktualne ruske invazije na susjednu Ukrajinu. Govoreći na tiskovnoj konferenciji zajedno s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, Stoltenberg je rekao da je sada ključno vrijeme za jače  azijsko-europske odnose. “Peking i Moskva vode autoritarni otpor protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravu”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, dodajući da rat Rusije i Ukrajine “nije samo europska kriza, već izazov svjetskom poretku” objavljeno je na stranicama NATO saveza.

Stoltenberg je također rekao da bi, ako Putin izađe kao pobjednik u Ukrajini, to moglo dovesti do strašnih posljedica i da bi bilo vjerojatnije da Kina krene sličnim putem u bliskoj budućnosti. “Ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini, to bi poslalo poruku da autoritarni režimi mogu postići svoje ciljeve grubom silom. To je opasno”, rekao je Stoltenberg. “Peking pozorno promatra. I uči lekcije koje bi mogle utjecati na njegove buduće odluke.”

“Ono što se danas događa u Europi moglo bi se sutra dogoditi u istočnoj Aziji”, i dodao je: “Dakle, moramo ostati ujedinjeni i čvrsti. Zajedno za slobodu i demokraciju”. Stoltenberg je također pohvalio Japan zbog najavljenog većeg vojnog proračuna.

Stoltenbergova opažanja dolaze u vrijeme zabrinutosti zapada oko moguće kineske invazije na susjedni Tajvan. Američki general rekao je u memorandumu u petak kako vjeruje da će njegova zemlja biti u ratu s Kinom do 2025. Kina je pojačala svoj vojni i gospodarski pritisak na Tajvan posljednjih mjeseci, a stručnjaci predviđaju da će kineski predsjednik Xi Jinping koristiti različite alate u nametanju kineske kontrolu nad otokom

Predsjedatelj Zastupničkog doma Kevin McCarthy (republikanac iz Kalifornije) navodno planira posjetiti Tajvan kasnije ove godine. Posjet bi bio sličan onome bivše predsjednice Nancy Pelosi prošle godine, koja je razbjesnila Peking. U izjavi ovog tjedna, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning upozorio je “određene pojedince” da se pridržavaju politike jedne Kine i izbjegavaju službene interakcije s Tajvanom.

Komentari

komentar





You may also like