Kina neće kupovati američke poljoprivredne proizvode ako SAD ne ispune obećanja

Je li na obzoru novo zaoštravanje, vezano uz američko-kineske trgovinske pregovore, nakon što su se vođe dviju zemalja, Donald Trump i Xi Jinping, prošli vikend u japanskoj Osaki, na marginama summita G20 dogovorili o nastavku pregovora? Čini se da je, barem ako je suditi prema navodima hongkoškog medija South China Morning Post (SCMP) koji se poziva na kineske državne medije, u kojima se kaže, kako Kina neće početi kupovati američke poljoprivredne proizvode ukoliko SAD ponovo promjene svoju poziciju na trgovinskim pregovorima.

U komentarima na Taoran Notes Account, povezanim s kineskim državnim medijem Economic Daily, navodi se kako nedavne izjave američkih službenika svjedoče da se SAD prema Kini ne odnose ravnopravno. Pri tom se prije svega misli na ekonomskog savjetnika Bijele kuće Larrya Kudlowa, koji je izjavio kako SAD neće ukidati već uvedene carine na uvoz kineskih proizvoda.

„Ako SAD opet promjene svoju poziciju na pregovorima, bit će obustavljen i obećani uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda“, navodi se u komentaru Taoran Notesa. Također se navodi kako će Kina morati uzeti u obzir svoje unutarnje potrebe i stavove domaćih tvrtki, prije nego što počme kupovati američke poljoprivredne proizvode.

Podsjećamo: na prošlotjednom sastanku u Osaki dogovoorena je obnova trgovinskih pregovora, nakon što je američki predsjednik Donald Trump predložio ustupke, uključno i neuvođenje novih carina i smanjenje ograničenja u odnosu na kineskog tehnološkog diva Huawei. Kina se, zauzvrat, suglasila, kako je to Trump izjavio, kupiti „ogromne“ količine američkih poljoprivrednih proizvoda. (vidi poveznicu ispod teksta)
Novi krug trgovinskih pregovora treba se održati slijedeći tjedan u Pekingu, a kako navodi spomenuti medij SCMP, puno će toga ovisiti o tome, hoće li američka vlada smanjiti sankcije protiv Huawei Technologies. Bijela kuća će, vjerojatno, „u nadolazeće dane“ objaviti svoje uvjete prema kojima će američke tvrtke moći obnoviti svoje isporuke Huaweiu. Tek nakon toga kineska će strana na sebe preuzeti provedbu spomenutih obećanja o kupnji poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a.

SAD i Kina obnavljaju trgovinske pregovore!





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like