Gruzija usvaja kontroverzan zakon: Prosvjedi traju danima

Gruzijski parlament izglasao je u prvom čitanju usvajanje vrlo kontroverznog zakona o stranim agentima, za vrijeme masovnih uličnih prosvjeda. Zakon zahtijeva da se mediji i nekomercijalne organizacije registriraju da su pod stranim utjecajem ako primaju više od 20% svog financiranja iz inozemstva.

Tisuće su se okupile sinoć ispred parlamenta u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju kako bi prosvjedovali treću noć za redom. Protivnici kažu da zakon ometa dugo željene izglede Gruzije za pridruživanje Europskoj uniji. Oni osuđuju prijedlog zakona kao “ruski zakon” jer je Rusija koristila slične zakone za suzbijanje neovisnih medija i organizacija koje se protive Kremlju.

Europski put Gruzije?

“Ako bude usvojen, to će Gruziju dovesti u red s Rusijom, Kazahstanom i Bjelorusijom i onim zemljama u kojima se gaze ljudska prava. To će uništiti europski put Gruzije”, rekao je Giorgi Rukhadze, osnivač Gruzijskog centra za stratešku analizu, za Euronews.

U internetskoj izjavi od srijede, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell opisao je potez parlamenta kao “vrlo zabrinjavajući razvoj događaja”. Upozorio je da bi “konačno usvajanje ovog zakona negativno utjecalo na napredak Gruzije na putu ka EU”. “Ovaj zakon nije u skladu s temeljnim normama i vrijednostima EU-a”, dodao je Borrell.

S druge strane, premijer je, u komentarima koje je prenijela novinska agencija Interpress, rekao da zapadni političari nisu iznijeli niti jedan valjani argument protiv prijedloga zakona, te da njihove izjave neće potaknuti vladu da promijeni mišljenje.





Iako je gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili rekla da će staviti veto na zakon ako ga parlament usvoji u trećem čitanju, vladajuća stranka može nadjačati veto skupljanjem 76 glasova. Prijedlog zakona gotovo je identičan prijedlogu kojeg je vladajuća stranka bila prisiljena povući prošle godine nakon velikih uličnih prosvjeda.

Policija u Tbilisiju upotrijebila je suzavac za razbijanje velikih prosvjeda ispred parlamenta u utorak. U srijedu je zabilježen još veći skup. Oporbeni član parlamenta Aleksandre Ellisashvili osudio je zakonodavce koji su glasali za zakon kao “izdajnike” i rekao da će im ostatak Gruzije pokazati kako je “narod moć, a ne vlada izdajica”.

Komentari

komentar





You may also like