Indijska vojska postavlja kineske kamere na jastrebove kako bi obarali kineske dronove

Indijska vojska nedavno je prikazala tehhniku lova na dronove koja uključuje kamere visoke rezolucije i dobro uvježbane ptice vrste crna lunja iz porodice jastrebova (video na dnu članka). Ovakav inovativan potez je namijenjen jačanju nadzora zemlje duž njezine granice s Kinom i predstavljena je tijekom bilateralne vojne vježbe SAD-a i Indije.

Ptici montiraju špijunsku kameru na glavu kako bi detektirali i neutralizirali kineske dronove. Međutim, informacije do kojih je došao EurAsian Times otkrile su da su špijunske kamere koje se koriste za otkrivanje dronova zapravo kineske proizvodnje. Fotografija dresirane ptice izbliza prikazivala je logo kamere tvrtke “FX”. Tvrtka ima sjedište u Shenzhenu i specijalizirana je za bežične sustave rezervnih kamera. “FX798T Micro FPV kamera i 5.8GHz 40CH 25mW VTX je izuzetno mala i može se instalirati na gotovo sve. Kamera je ultra lagana, tako da ju je lako postaviti na bilo koju letjelicu bez utjecaja na središte gravitacije”, navodi se u informacijama na web stranici e-trgovine.

Glasnogovornik indijske vojske pukovnik Sudhir Chamoli objasnio je da je projekt treniranja ptica kao sustava protiv dronova započeo 2020. godine. To je dio inovativne mjere za rješavanje sve veće prijetnje neprijateljskih dronova. Obučena ptica može obavljati osnovne uloge nadzora kao što je slanje slika neprijateljskih teritorija. Ima GPS tracker vezan za svoje tijelo i radi zajedno s vojnim psom koji čuje neprijateljske dronove i upozorava voditelje. Nakon što je dron lociran, koristi svoje oštre kandže i letačku nadmoć kako bi ga oborila, prenosi ANI.





Komentari

komentar

You may also like