Iran izabrao novog predsjednika: ultrakonzervativni Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi danas je izabran na mjesto novog iranskog predsjednika sa 62% glasova. Izlaznost birača je znatno manja nego prošlih godina i iznosi 48.8%, prenosi iranski Press TV. Dio razloga za malu izlaznost je i poziv na bojkot izbora od strane reformista.

Raisi dolazi iz religijskih krugova i dio je islamske hijerarhije u Iranu. Suradnik je i učenik Vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamenei. Ebrahim Raisi nije ajatolah, nego nižerangirani Hujjat al-Islam u šijitskom kleru, a vjeruje se i da je sayyid- potomak proroka Muhameda. Zbog takvog uvjerenja mu je dopušteno nositi crni turban.

Raisi je vrlo konzervativan što se tiče moralnih stavova i stila života u Iranu. Prije ove nove funkcije bio je vrhovnik pravosuđa u Iranu. U 2019. je, uz nadzor Ali Hameneija, započeo navodnu borbu protiv korupcije koja je bila medijski snažno popraćena. Svojevremeno se zalagao za potpunu zabranu koncerata u jednoj pokrajini.

Na listi je osoba protiv kojih su usmjerene američke sankcije zbog navodnog kršenja ljudskih prava, a posebno mu se zamjera uloga sudca u smaknućima stotina političkih oponenata 1988.

Raisi je izražavao podršku prema Hamasu i drugim militantnim frakcijama u regiji. Također, do sada je slao različite signale prema pregovorima u Beču i SAD-u. S jedne strane tvrdi da je pametno ići ka dogovoru koji bi uklonio sankcije, a da je zauzvrat spreman ograničiti nuklearni program. S druge strane, govori da će pregovore voditi Iran, a ne SAD.

Iako predsjednik ima utjecaja na politiku, posebno unutarnju, neće moći učiniti ništa bitno bez dozvole vrhovnog vođe. Ipak, vrhovni vođa Ali Hamenei ima već 82 godine, pa bi ovaj izbor mogao biti put prema novom nasljedniku.





 

 

Komentari

komentar





You may also like