Iran upozorio da SAD “neće biti pošteđen” ako se rat u Gazi nastavi

Iranski ministar vanjskih poslova, Hosein Amirabdolahian, u četvrtak je upozorio Ujedinjene narode da ako izraelska odmazda protiv palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze ne stane, ni Sjedinjene Američke Države “neće biti pošteđene te vatre”, prenosi Reuters.

“Kažem iskreno američkim državnicima, koji trenutno upravljaju genocidom u Palestini, da ne podržavamo širenje rata u regiji. No ako se genocid u Gazi nastavi, neće biti pošteđeni te vatre”, rekao je na sastanku Opće skupštine UN-a o Bliskom istoku.

Izrael je obećao izbrisati Hamas, koji vlada Gazom, u znak odmazde za napad 7. listopada u kojem je stradalo 1400 ljudi i u kojem su stotine uzete za taoce. Izrael bombardira Gazu iz zraka, izvršio je opsadu i priprema kopnenu invaziju. Palestinske vlasti kažu da je ubijeno više od 7000 ljudi.

Hamas je rekao Iranu da je spreman osloboditi civilne taoce, dodavši da bi se svijet trebao zalagati za puštanje 6000 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima, rekao je Amirabdolahian.

“Islamska Republika Iran spremna je odigrati svoj dio u ovom vrlo važnom humanitarnom pothvatu, uz Katar i Tursku. Naravno, puštanje 6000 palestinskih taoca još je jedna nužnost i odgovornost globalne zajednice”, rekao je.

M. Stefanov: Iran je zbog Moskve zapalio ratni sukob na Bliskom istoku





Komentari

komentar





You may also like