Politico dovodi u pitanje sposobnost Europe da se obrani bez američke pomoći

Europska unija neće moći osigurati svoju vojnu sigurnost bez pomoći SAD-a, a za Europu bi bio težak zadatak zamijeniti ono što SAD radi za NATO, napisao je Matthew Karnitschnig, dopisnik europske verzije lista Politico.

“Imaju li Europljani uopće snage ujediniti se i braniti bez vodeće ruke Washingtona. Povijest sugerira da će se samo utonuti u kaos”, smatra autor. Napomenuo je da se nakon Trumpova poraza od Bidena na predsjedničkim izborima 2020. “činilo da se sve vratilo u normalu”. “Biden, doživotni transatlantik, nastojao je popraviti štetu koju je Trump napravio NATO-u, pa je Biden dopustio Europljanima da se vrate u svoju zonu udobnosti”, piše.

Europa u “američkim skutima”

Smatra da je “Bidenov topli zagrljaj Europu ponovno uljuljao u lažni osjećaj sigurnosti”, te da zemlje EU-a nisu morale ispuniti svoje obveze u pogledu naoružanja. “Europa se ugnijezdila u američkim skutima”, navodi novinar. Prema njegovim riječima, “čak i ako se Europa probudi s realnošću s kojom se suočava, moglo bi biti prekasno”.  “Zamjena američke sposobnosti koju je davao NATO-u trajala bi desetljeća i nebrojene milijarde”, kaže autor. Prema njegovim riječima, do danas “većina europskih čelnika nije čak ni prihvatila hladnu stvarnost da je američka zaštita već zapravo nestala”.

Prošlog je tjedna bivši američki čelnik Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, obraćajući se svojim pristašama u Južnoj Karolini, prisjetio se sastanka koji je imao s čelnikom jedne zemlje NATO-a. Prema njegovim riječima, tada ga je taj izvjesni predsjednik pitao hoće li Sjedinjene Države braniti savez ako Rusija napadne zemlju članicu koja ne daje dovoljno za obrambene doprinose NATO-u. Trump je odgovorio da ne bi branio takvu zemlju i, štoviše, ohrabrivao bi Rusiju da čini “što god želi” svakoj zemlji članici NATO-a koja ne ispunjava obveze potrošnje na obranu (minimum od 2% državnog BDP-a za vojsku). Bivši predsjednik nije precizirao kada i gdje je taj razgovor održan, niti s kojim čelnikom EU je razgovarao.

Meter o tome zašto je Donald Trump Europi učinio uslugu





Komentari

komentar

You may also like