ISIS preuzeo odgovornost za napad na katoličku crkvu u Istanbulu

Teroristička organizacija ISIS preuzela je odgovornost za napad na rimokatoličku crkvu u Istanbulu tijekom nedjeljne mise u kojem je ubijena jedna osoba, navedeno je u priopćenju objavljenom kasno u nedjelju. Ta je teroristička organizacija objavila da je napala skup kršćanskih “nevjernika” tijekom njihove službe unutar crkve Santa Maria u četvrti Buyukdere u Istanbulu u nedjelju.

Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya kazao je malo prije ponoći da su dvojica muškaraca koje je opisao kao članove ekstremističkog pokreta ISIS uhićena zbog napada. Jedan od osumnjičenih je iz Tadžikistana, a drugi iz Rusije. Yerlikaya je rekao da je policija izvršila raciju na 30 lokacija i privela ukupno 47 osoba u sklopu istrage o napadu.

“Nikada nećemo tolerirati one koji pokušavaju narušiti mir u našoj zemlji – teroriste, njihove suradnike, nacionalne i međunarodne kriminalne skupine i one koji ciljaju na naše jedinstvo i solidarnost”, rekao je Yerlikaya.

Foto: Wikimedia Commons

ISIS do sada nije napadao bogomolje u Turskoj

Dana 3. siječnja ove godine, 25 osumnjičenih članova ISIS-a uhićeno je diljem Turske, optuženih za planiranje napada na crkve i sinagoge, prema državnoj agenciji Anadolu.

ISIS dosad nije napadao bogomolje u Turskoj, ali je militantna skupina izvela niz smrtonosnih napada u zemlji, uključujući pucnjavu u istanbulskom noćnom klubu 2017. u kojoj je ubijeno 39 ljudi, kao i bombaški napad u Ankari 2015. godine kada je ubijeno 109 osoba.

Podsjećamo da je teroristička organizacija Islamska država – ISIS, stvorena na razvalinama Iraka nakon američkog povlačenja iz te zemlje 2011. godine, nakon čega je 2015. i 2016. zauzela veliki dio iračkog i sirijskog teritorija, stvorivši tzv. kalifat islamska država. Ta je maligna tvorevina uništena tek nakon ruske vojne intervencije u Siriji na traženje predsjednika Bashara Assada, kao i međunarodne koalicije predvođene SAD-om. Međutim, nikada do kraja nisu uništene njezine ćelije, koje su i dalje aktivne diljem Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, ali i drugdje po svijetu, prije svega u Afganistanu i široj zoni Srednje Azije. Posljednjih je mjeseci intenzivirala svoje aktivnosti upravo na Bliskom istoku, što se povezuje s izraelskim ratom u Pojasu Gaze.





SAD: Afganistanski ogranak ISIS-a odgovoran za teroristički napad u Iranu

Komentari

komentar





You may also like