Istraživanje: Inflacija ‘pojela’ njemačku ušteđevinu

Inflacija je uvelike iscrpila ušteđevinu koju su Nijemci akumulirali u posljednje dvije godine pandemije, pokazalo je novo istraživanje, izvještava Anadolu Agency.

Institut Ifo u svojoj je studiji otkrio da su kućanstva imala 70 milijardi eura više novca na svojim bankovnim računima između drugog kvartala 2020. i prvog kvartala 2021., u usporedbi s istim razdobljem u uobičajenim godinama. “Inflacija jede višak ušteđevine… Podaci iz statistike bilance financijskih institucija pokazuju da je taj višak depozita gotovo u potpunosti eliminiran do kraja prvog tromjesečja 2022.”, objavio je institut. Otkriveno je da je smanjenje ušteđevine ostalo gotovo nepromijenjeno u drugom tromjesečju 2022. te da njemački potrošači sve više koriste svoju ušteđevinu od kraja prošle godine.

Timo Wollmershauser, voditelj istraživanja i ekonomske prognoze na institutu, rekao je: “Visoka inflacija je možda bila pokretačka snaga iza trošenja te ušteđevine kućanstava.” Prema podacima njemačkog saveznog ureda za statistiku (Destatis), inflacija u zemlji, koja je u lipnju iznosila 7,6 posto, u srpnju je iznosila 7,5 posto.

U međuvremenu, njemačka središnja banka u ponedjeljak je objavila da je vjerojatnost recesije u njemačkom gospodarstvu u porastu i da bi inflacija mogla doseći 10 posto na jesen.

Komentari

komentar





You may also like