Izrael još nije prešao Bidenove ‘crvene crte’

Biden rekao da neće isporučivati oružje Izraelu ako krene na Rafah

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da neće isporučivati ​​ofenzivno oružje koje bi Izrael mogao upotrijebiti za pokretanje općeg napada na Rafah – posljednje veliko uporište Hamasa u Gazi – zbog zabrinutosti za dobrobit više od milijun civila smještenih u tom gradu. O tome izvješćuje agencija AP.

U intervjuu za CNN Biden je rekao da su SAD još uvijek predane obrani Izraela i da će isporučiti raketne presretače Iron Dome i drugo obrambeno oružje, ali da ako Izrael uđe u Rafu, “nećemo isporučivati ​​oružje i topničke granate”.

SAD je kroz povijest pružao ogromne količine vojne pomoći Izraelu. To se samo ubrzalo nakon Hamasovog napada 7. listopada u kojem je ubijeno oko 1200 osoba, a oko 250 ih je zarobljeno od strane militanata.

Borrell: Osuđujem svako zastrašivanje ICC-a. Evo kojeg kapitalca sada želi uhititi taj sud

Izrael još nije prešao Bidenove crvene crte, ali…

Bidenovi komentari i njegova prošlotjedna odluka da pauzira isporuku teških bombi Izraelu najupečatljivija su manifestacija sve većeg jaza između njegove administracije i vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.





Biden je u srijedu rekao da izraelske akcije oko Rafe “još nisu” prešle njegove crvene crte, ali je ponovio da Izrael mora učiniti puno više kako bi zaštitio živote civila u Gazi.

Pošiljka se trebala sastojati od 1800 bombi od 900 kilograma i 1700 bombi od 225 kilograma, prema visokom dužnosniku američke administracije koji je želio ostati anoniman.

Izraelska vojska zauzela palestinsku stranu granice kod Rafaha





Komentari

komentar

You may also like