Izrael pojačava napade na posljednje utočište Palestinaca: ‘Civilne zgrade kao paravan’

Izrael je pojačao svoje bombardiranje Rafe na jugu Gaze i desetak članova jedne obitelji ubijeno je u zračnom napadu, rekli su stanovnici, dok je ministarstvo zdravstva objavilo da je u uništenoj palestinskoj enklavi dosad poginulo 29.313 osoba. Član izraelske ratne vlade Benny Gantz citirao je “obećavajuće rane znakove napretka” o novom sporazumu o oslobađanju talaca koje drže militanti Hamasa u Gazi usred pregovora koje vode Sjedinjene Američke Države, Egipat i Katar kako bi se osigurala stanka u ratu.

Izraelska vojska (IDF) objavila je da je pojačala operacije u Han Junisu, gradu sjeverno od Rafe. U svom dnevnom sažetku događaja u Gazi nije spomenula napade na samu Rafu i nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Procjenjuje se da je oko 1,5 milijuna ljudi nagurano u Rafi, na najjužnijem rubu enklave blizu granice s Egiptom, a većina njih je izbjegla iz svojih domova sjevernije kako bi pobjegla od izraelskog vojnog napada.

Dotok pomoći koja ulazi u Gazu iz Egipta gotovo je presušio u posljednja dva tjedna, a sigurnosni kolaps otežao je distribuciju hrane koja ipak prođe, prema podacima UN-a i dužnosnicima.

Pogoršava se humanitarna situacija u Gazi: ‘Smrtna kazna za tri četvrtine milijuna ljudi’

Paljba s brodova

Izrael je najavio da se priprema za kopneni napad na Rafu, unatoč rastućem međunarodnom protivljenju, uključujući i nepokolebljivog saveznika SAD-a, zbog straha za živote civila. Stanovnici Rafe koji su kontaktirani sms-om izvijestili su o nekoliko izraelskih zračnih napada i velikih eksplozija u gradu, kao i o otvaranju vatre s mornaričkih brodova na područja uz obalu.





Reutersovi videonovinari snimili su posljedice udara na kuću obitelji Al-Noor u Rafi, koja je pretvorena u ruševine, pokazujući više od deset tijela umotanih u bijele ili crne pokrove i ožalošćenu rodbinu u bolnici. Abdulrahman Juma rekao je da su njegova supruga Noor, koja je bila iz obitelji Al-Noor, kao i njegova jednogodišnja kćer Kinza, oboje ubijeni u napadu, zajedno s Noorinim roditeljima, bratom i drugom rodbinom.

Izrael tvrdi da militanti Hamasa koriste civilne zgrade kao paravan, što islamistička skupina negira.

Izrael izvijestio o smrti desetaka talaca, Egipat poslao upozorenje





Pregovori o oslobađanju talaca

Gantz je na brifingu za novinare koji je prenosila televizija rekao da se nastavljaju napori da se postigne novi dogovor o oslobađanju talaca i da “postoje obećavajući rani znakovi mogućeg napretka”.

“Nećemo prestati tražiti put i nećemo propustiti nijednu priliku da naše djevojčice i dječake vratimo kući”, rekao je. No Gantz je upozorio da će se izraelska vojska, ako se ne postigne novi dogovor, nastaviti boriti u Gazi čak i do muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji počinje sljedeći mjesec.

Višetjedni pregovori nisu uspjeli donijeti pomak, jer je Izrael odbacio Hamasov zahtjev za prekid rata i izraelsko povlačenje iz Gaze u zamjenu za više oslobađanja talaca kao “zabludu”. Tijekom jedine pauze u dosadašnjim borbama, tjednog primirja krajem studenog, oslobođeno je 110 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika koji su držani u Izraelu.

Izraelski premijer najavio ‘snažnu’ operaciju u Rafi i pozvao Hamas da odustane od ‘iluzornih’ zahtjeva

Komentari

komentar

You may also like