Izvlačenje žitarica iz Ukrajine je “logistički izazov epskih razmjera”: Ideja o izgradnji silosa u Poljskoj

Poljski ministar poljoprivrede kaže da bi se mogao odužiti američki plan za izgradnju privremenih silosa na granici s Ukrajinom za skladištenje ukrajinskog žita. Namjena iza takvih silosa je olakšati izvoz kroz poljske luke, ali izgradnja bi mogla trajati četiri mjeseca, prenosi poljski PAP.

Poljski ministar Henryk Kowalczyk tvrdi da Ukrajina inače izvozi oko pet milijuna tona žitarica mjesečno, ali ruska blokada njezinih luka sprječava isporuku zaliha morem. Jučer je američki predsjednik Joe Biden rekao da Washington planira izgraditi privremene silose u zemljama koje graniče s Ukrajinom, a izgledni kandidat je Poljska. Potrebno je skladištenje na granici jer su željezničke šine Ukrajine šire od željezničkih pruga u EU. Žito se mora istovariti na granici prije nego što se može pretovariti u vagone na putu do poljskih morskih luka. Kowalczyk kaže da je uvozni kapacitet na poljskoj granici trenutno ograničen na oko 1.5 milijuna tona mjesečno, ali bi izgradnja silosa učinila proces lakšim. No, kaže da nedostaje i kontejnera za žito i opreme za pretovar. “Ako ne isporučimo žito u sjevernu Afriku i u zemlje Bliskog istoka, bit će gladi i val migracije će poteći u zapadnu Europu”, kaže Kowalczyk.

Neke zemlje uvelike ovise o Ukrajini za opskrbu hranom, pri čemu Libanon dobiva 80% svoje pšenice od ukrajinskih dobavljača, dok Indija uvozi 76% svog suncokretovog ulja iz Ukrajine. Svjetski program za hranu UN-a (WFP), koji hrani ljude na rubu gladi u zemljama kao što su Etiopija, Jemen i Afganistan, 40% svoje pšenice dobiva iz zemlje, prenosi BBC.

Rumunjskim predsjednik Klausom Iohannis je danas rekao svom francuskom kolegi Emanuelu Macronu da je transport ukrajinskog izvoza kroz njegovu zemlju “logistički izazov epskih razmjera”. Ukrajina kaže da žitarice koje je poslala teglenicama, vlakom i cestom u rumunjsku crnomorsku luku Constanta iznose otprilike 3% od 20 milijuna tona koliko je “zapelo”. Turska je također uključena u pokušaje deblokiranja ukrajinskih luka i čeka na odgovor Rusije na njezin plan za stvaranje “sigurnih koridora” za brodarstvo što bi podrazumijevalo uklanjanje morskih mina iz Crnog mora.

Komentari

komentar





You may also like