Japan će ojačati obrambene sposobnosti svojih zračnih i morskih luka

Japan ništa ne želi prepuštati slučaju. Zemlja je okružena državama s kojima posljednjih nekoliko godina nema dobre odnose, poput Kine i Rusije – najviše zahvaljujući oštroj proameričkoj politici premijera Fumia Kishide, kao i s Japanu neprijateljskom državom Sjevernom Korejom.

Ni s onom Južnom Japan nema pretjerano dobre odnose s obzirom na krajnje opterećujuću povijest iz doba brutalne japanske okupacije Koreje u Drugom svjetskom ratu, iako su odnosi između Tokia i Seula sada načelno čvrsti. Poglavito oni u obrambenoj sferi – što je zapravo situacijsko partnerstvo, uvjetovano vanjskom politikom Washingtona koji je već ranije zauzeo oštar proturuski i ne puno manje blaži – protukineski smjer.

Dakle, kako bi ojačala obrambene sposobnosti zemlje, japanska vlada namjerava modernizirati infrastrukturu 38 zračnih luka i pomorskih luka diljem zemlje. O tome je izvijestio tamošnji medij Asahi.

Preciznije, 14 zračnih luka i 24 morske luke podliježu modernizaciji duž cijele zemlje od juga do sjevera – od Okinawe do Hokkaida. Oni će biti prikladniji za operativnu uporabu postrojbi Snaga samoobrane zemlje u izvanrednim situacijama. Osim toga, obuka i vježbe oružanih snaga provodit će se redovito na svim tim lokacijama tijekom uobičajenog vremena.

Također se navodi da će zbog zabrinutosti od mogućeg pogoršanja stanja u Tajvanskom tjesnacu posebna pozornost biti posvećena jačanju infrastrukture zračnih luka i pomorskih luka na jugu zemlje, od kojih je oko 70% svih onih koje se želi obuhvatiti ovom modernizacijom.

Međutim, za provedbu ove inicijative, vlada će morati dobiti dozvole vlasti prefektura. Trenutačno vlada u Tokiju pregovara s guvernerima i gradonačelnicima regija u kojima se planira infrastrukturna modernizacija.





 

Komentari

komentar





You may also like