Južna Koreja nabavlja još 20 američkih najnovijih borbenih aviona

Južna Koreja danas je priopćila da je potpisala ugovor sa SAD-om o kupnji dodatnih 20 “nevidljivih” borbenih zrakoplova.  Državna uprava za obrambeni program nabave najavila je potpisivanje ugovora s američkom zrakoplovnom tvrtkom Lockheed Martin prema kojem će Seul dobiti stealth borbene zrakoplove F-35A, jedan od najnaprednijih zrakoplova na svijetu. Južna Koreja je nabavila dodatne nevidljive borbene zrakoplove usred njezinih napora da “pojača sposobnost odgovora na sjevernokorejske vojne prijetnje”, izvijestio je Yonhap News iz Seula.

Dodano je da zrakoplov ima “radar visokih performansi i mogućnosti prikrivanja, što mu omogućuje izvođenje dugometnih strateških napada, a da ga neprijatelj ne primijeti.” Ugovor je potpisan početkom ovog mjeseca, a isporuka će započeti 2027. godine. Jedan od glavnih saveznika SAD-a u regiji, južnokorejsko ratno zrakoplovstvo trenutno ima 39 borbenih zrakoplova F-35A nabavljenih između 2019. i 2022. godine. Seul je kupio 40 takvih zrakoplova od SAD-a prema ugovoru iz 2014.

Međutim, jedan od mlažnjaka oštećen je prošle godine nakon sudara s pticom. Južna Koreja je prošle godine prizemljila cijelu svoju flotu F-35 aviona nakon što je kvar na jednom od njih prisilio hitno slijetanje. To je bio udarac na imidž aviona. Zračne snage požurile su posuti posebnom pjenom pistu u zračnoj bazi u Seosanu, 151 kilometar južno od Seoula nakon što je pilot signalizirao da spušta američki mlažnjak na njegov trup (glavno tijelo mlažnjaka ) umjesto da se katapultira nakon suočavanja s onim što su vojni dužnosnici nazvali “problemima zrakoplovnog sustava”.

U travnju 2019., nevidljivi borbeni avion japanskih zračnih snaga F-35A srušio se u Pacifik nakon što je nestao s radara tijekom misije obuke. To je bio drugi put da je F-35 izgubljen u nesreći. U rujnu 2018, američki F-35B se srušio u Beaufortu, Južnoj Karolini. Ovo mjeseca se jedan F-35 zabio trupom u pistu u Texasu, dok se pilot katapultirao. Snimka:

Komentari

komentar





You may also like