Ključni događaji dana vezani uz rusko-ukrajinski rat

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poručio je Ukrajincima da će Kijev poraziti Rusiju i izboriti pošten mir u neobičnom ranojutarnjem videu koji ga prikazuje kako hoda Kijevom na putu za odavanje počasti palim vojnicima na dan koji Ukrajina obilježava kao Dan oružanih snaga. “Bilo je teško, ali smo ustrajali”, rekao je. “Bez obzira koliko je teško, stići ćemo. Do naših granica, do naših ljudi. Za naš mir. Pošteni mir. Slobodan mir. Protiv svih izgleda.”
  • Rusija je pokrenula veliki napad dronovima na južne, središnje i istočne ukrajinske regije, oštetivši privatne i poslovne zgrade, kao i ključnu infrastrukturu. Protuzračna obrana oborila je 41 od 48 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Shahed lansiranih iz ruske zapadne regije Kursk i Krima, koje je Moskva zaplijenila od Ukrajine 2014. godine.
  • Ruska televizija objavila je snimku, kako je rekla, američkog borbenog vozila pješaštva Bradley zarobljenog na prvoj crti bojišnice u ukrajinskoj regiji Luhansk. Kanal 1 je objavio je video uz napomenu da je Bradley, jedan od nekoliko desetaka isporučenih Ukrajini ove godine, bio blokiran ruskom vatrom i da ga je posada napustila. Televizija je sugerirala da će njegovo hvatanje omogućiti ruskim snagama da identificiraju ranjivosti tog vozila.
  • Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov susreo se s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom u Pentagonu dok je Austin najavio dodatni novi paket pomoći od 175 milijuna dolara za Kijev. Paket će biti osiguran preko predsjedničke ovlasti za povlačenje, ili PDA, koja uzima oružje iz postojećih američkih zaliha.
  • Sjedinjene Države najavile su novi paket vojne pomoći Ukrajini od 175 milijuna dolara. Aamerički državni tajnik Antony Blinken najavio je dodjelu pomoći, njegove su riječi objavljenena web stranici State Departmenta. “Današnji paket uključuje streljivo protuzračne obrane, dodatno streljivo za topničko raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS), topničko streljivo, proturadarske rakete velike brzine, protutenkovske rakete, streljivo za malokalibarsko oružje, streljivo za uništavanje prepreka, opremu za zaštitu kritičnih državna infrastruktura, kao i rezervni dijelovi, pomoćna oprema, usluge, obuka i prijevoz,” rekao je Blinken.
  • U Washingtonu je iza zatvorenih vrata održana zajednička američko-ukrajinska obrambena konferencija. Zelenski je delegatima rekao da Kijev pojačava domaću vojnu proizvodnju. “Ukrajina se ne želi oslanjati samo na partnere. Ukrajina teži i sposobna je postati sigurnosni donator svim našim susjedima nakon što osigura vlastitu sigurnost”, rekao je ukrajinski čelnik.
  • Na konferenciji su predstavnici američke i ukrajinske vlade potpisali sporazum o povećanju koprodukcije oružja i razmjene podataka. Područja koncentracije uključuju “sustave protuzračne obrane, popravak i održavanje te proizvodnju kritičnog streljiva”, rekao je prisutnima Jason Israel, direktor za obrambenu politiku i strategiju Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.
  • Novinska agencija Reuters, pozivajući se na dokumente koje je vidjela, rekla je da su dužnosnici ukrajinskog ministarstva obrane također predstavili novi popis američkog oružja za koje kažu da im je potrebno za borbu protiv ruske vojske. Popis uključuje sofisticirane sustave protuzračne obrane, borbene zrakoplove F-18, razne bespilotne letjelice te helikoptere Apache i Blackhawk.
  • Kijev je “najnedovoljnije mobiliziran grad u Ukrajini”, kaže bivši zapovjednik Aidara Jevgenij Diki. „Čini mi se da se vlasti boje jake mobilizacije u Kijevu, jer mobilizacija je uvijek nepopularna stvar. Ali oprostite, rat je nepopularna stvar. Nepopularne stvari treba učiniti. I Kijev u tom smislu treba prestati biti oaza,” rekao je Dikiy. Šetajući glavnim gradom, kaže, vidi ogroman broj mladića u sportskoj odjeći. “U međuvremenu, 50-godišnji muškarci vrlo lošeg zdravlja troše posljednje svoje zdravlje negdje u rovovima. Ako to ne promijenimo, rat će ići u drugom smjeru”, kaže Dikiy, a prenosi Strana.ua.
  • Pomoć Ukrajini u kolovozu i listopadu 2023. pala je za gotovo 90% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Njegov volumen iznosio je 2,11 milijardi eura. To je najniža razina od siječnja 2022. To je navedeno u izvješću  Kiel Instituta za svjetsku ekonomiju. „Od 42 praćena donatora , samo 20 je osiguralo nove pakete pomoći u posljednja tri mjeseca, što je najmanji udio aktivnih donatora od početka rata. Također je bilo malo novih obveza Europske unije i Sjedinjenih Država“, navodi se u izvješću.

Komentari

komentar

You may also like