Lansiran američko-francuski satelit za mapiranje svjetskih oceana, jezera i rijeka

Američko-francuski satelit koji će mapirati gotovo sve svjetske oceane, jezera i rijeke lansiran je jutros u orbitu. Lansiranje prije zore raketom SpaceX iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji označilo je kraj vrlo uspješne godine za NASA-u, piše američki AP.

Satelit je poznat pod akronimom SWOT (Surface Water and Ocean Topography) i potreban je više nego ikad jer klimatske promjene pogoršavaju suše, poplave i eroziju obale, prema znanstvenicima. “Moći ćemo vidjeti stvari koje jednostavno nismo mogli vidjeti prije… i stvarno razumjeti gdje je voda u bilo kojem trenutku”, rekao je Benjamin Hamlington iz NASA-inog laboratorija u Pasadeni, Kaliforniji.

Otprilike velik kao terenac, satelit će mjeriti visinu vode na više od 90% Zemljine površine te omogućiti znanstvenicima praćenje toka i identificiranje potencijalno rizičnih područja. Također će istražiti milijune jezera kao i 2 milijuna kilometara rijeka, od izvora do ušća. Satelit će odašiljati ​​radarske impulse prema Zemlji, a signali će se odbijati, nakon čega će ga primati par antena, po jedna na svakom kraju nosača.

Satelit bi trebao moći razaznati i manje struje i vrtloge, kao i područja oceana gdje se stapaju vodene mase različitih temperatura. NASA-ina trenutna flota od gotovo 30 satelita za promatranje Zemlje ne može razaznati tako sitne značajke. Dok stariji sateliti mogu mapirati opseg jezera i rijeka, njihova mjerenja nisu tako detaljna, rekao je Tamlin Pavelsky sa Sveučilišta Sjeverne Karoline, koji je dio misije. Možda najvažnije, satelit će otkriti mjesto i brzinu porasta razine mora i pomicanja obalnih linija, što je ključno za spašavanje života i imovine.

Pokrivat će globus između Arktika i Antarktike najmanje jednom svaka tri tjedna. Kruži 880 km iznad Zemljine površine. Očekuje se da će misija trajati tri godine. Američka NASA i Francuska svemirska agencija surađivale su na projektu vrijednom 1.2 milijarde dolara uz manju pomoć UK i Kanade.

NASA je imala prilično uspješnu godinu. Uspjeli su uhvatiti glamurozne snimke svemira iz novog svemirskog teleskopa Webb, pogoditi asteroid svemirskom letjelicom Dart u prvom testu planetarne obrane, a nedavno se i na Zemlju vratila kapsula Orion s Mjeseca nakon probnog leta.





Komentari

komentar

You may also like