Lavrov u Etiopiji: Opskrba hrane, izgradnja nuklearne elektrane i prodaja vojne opreme

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se danas u Adis Abebi sa svojim etiopskim kolegom Demekeom Mekonnenom i vodstvom Afričke unije. Posjet Etiopiji bit će posljednja postaja Lavrovljeve afričke turneje, nakon čega će ruski ministar otputovati na sastanak ministara vanjskih poslova Šangajske organizacije za suradnju (CSTO) u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu, piše ruski TASS.

Rat u Ukrajini bio je dominantna tema tijekom prethodnih Lavrovljevih posjeta afričkim zemljama, a po svemu sudeći ni razgovori u Etiopiji neće biti iznimka s obzirom na to kako događaji u Ukrajini utječu na sigurnost opskrbe hrane u Africi. Također se očekuje da će strane razgovarati o hitnim bilateralnim pitanjima, uključujući o zajedničkim energetskim i infrastrukturnim projektima. Ranije su ruska državna nuklearna korporacija Rosatom i etiopsko Ministarstvo inovacija i tehnologije potpisali načelni plan o suradnji u projektima izgradnje nuklearne elektrane i nuklearnog istraživačkog centra u toj afričkoj republici.

Među ostalim, očekuje se da će se razgovori usredotočiti na pripreme za drugi rusko-afrički summit koji bi trebao biti održan 2023. Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova, on će razgovarati o budućim suradnjama s vodstvom Afričke unije, čije je sjedište u glavnom gradu Etiopije.”Mislim na stvaranje nekoliko pripremnih skupina o posebnim temama dnevnog reda budućeg samita”, rekao je Lavrov. “To će biti pitanja trgovine, ulaganja, prirodnih resursa, energije i sigurnosti hrane, kao i pitanja humanitarne, kulturne i obrazovne suradnje”, tvrdi prvi čovjek ruske diplomacije.

Ruski i etiopijski ministar će razgovarati i o pitanjima vojne suradnje, što se odnosi i na trenutačnu kriznu situaciju na granicama Etiopije sa Somalijom i Sudanom. Obrambena suradnja jedno je od ključnih područja kojima se Moskva i Adis Abeba bave u bilateralnom formatu. Strane su ranije dogovorile dodatne dokumente koji otvaraju put učinkovitijem dijalogu u području prodaje oružja i ugovora na području obrane.

Komentari

komentar





You may also like