Lavrov: ako ovisi o Rusiji, rata neće biti

Ako ovisi o Rusiji, onda neće biti rata, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik, a prenose RIA Novosti.

“Ne želimo ratove, ali također nećemo dozvoliti grube napade na naše interese, nećemo dozvoliti da se naši interesi ignoriraju”, kazao je Lavrov i naglasio kako prijedlozi o sigurnosnim jamstvima nisu ultimatum i da u njima nema ničeg nečuvenog te da Moskva samo želi da se prema njoj pošteno postupa.

Lavrov je naglasio da pregovori sa SAD-om i NATO-om o ovoj temi još nisu završeni, a u odgovoru na rusku inicijativu postoje “racionalna zrna”. Međutim, Zapad iz odredbi OESS-a o nedjeljivosti sigurnosti “trga” samo ono što mu ide na ruku.

S tim u vezi, Moskva namjerava poslati zahtjev svim svojim kolegama sa zahtjevom da objasne kako će ispuniti točke ovog dokumenta. Istovremeno, Rusija priprema odgovor Washingtonu i Bruxellesu, koji se sada razrađuje međuresorno.

Lavrov se posebno osvrnuo na reakciju Sjedinjenih Država i NATO saveza na ranije poslane sigurnosne projekte, nazvavši ih “vrlo ideologiziranim”, dodavši kako ga je sram onih koji su napisali odgovor NATO saveza. „Detalji se ne navode, jer su zapadni partneri tražili da ih ne objavljujemo u javnost“, kazao je dalje Lavrov, podsjetivši kako Moskva nije zadovoljna odnosom prema glavnom problemu – širenju NATO-a.

“On nas nikako ne može zadovoljiti…” Ako Sjedinjene Države nastave inzistirati da neće mijenjati svoj stav, onda moraju shvatiti da ni Rusija neće promijeniti svoj stav, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.





“Samo njihov stav se temelji na lažnim argumentima, na izravnom lažnom predstavljanju činjenica, a naš je na onome za što su se svi potpisali. I ovdje ne vidim nikakvu mogućnost kompromisa. Inače, što pregovarati ako oni otvoreno sabotiraju stare odluke i krivo ih tumače. Ovo će za nas biti ključni test”, rekao je.

Prema Lavrovu, Zapad ne može izbjeći pitanje zašto ne rade ono što su njihovi predsjednici potpisali.

Govoreći o Ukrajini Lavrov je kazao da je potrebno natjerati Kijev da se pridržava sporazuma iz Minska i da će “onda sve biti u redu”. No, prema njegovim riječima, shvatili su da ih Berlin i Pariz neće natjerati na to.





“Evo što je Zelenskyy rekao — ne volimo sporazume iz Minska, ali oni su važni jer nam omogućuju da zadržimo sankcije Zapada protiv Rusije, to je sve. To je goli cinizam, ništa više. Ali shvaćaju da sada mogu sve”, kazao je ruski šef diplomacije.

Sada SAD koristi Zelenskog i njegov režim u rusofobičnim nastojanjima za eskalaciju napetosti unutar Ukrajine, dodao je.

“A glavni cilj Washingtona u ovom slučaju uopće nije sudbina Ukrajine – važno im je eskalirati napetost oko Ruske Federacije kako bi zatvorili ovu temu i onda se bavili Kinom, kako pišu sami američki politolozi, “, rekao je diplomat.

Istodobno, zaključio je Lavrov, Moskva je spremna razgovarati o normalizaciji odnosa s ukrajinskim predsjednikom, ali ne i Donbasom, budući da je to unutarnja ukrajinska tema.

 

Komentari

komentar

You may also like