Lavrov: Poljski prijedlog o mirotvornoj misiji u Ukrajini doveo bi do direktnog sukoba između Rusije i NATO-a

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je komentirao prijedlog Poljske za nazočnost mirovnih snaga u Ukrajini. Lavrov je izjavio da bi takav potez doveo do izravnog sukoba između ruskih i NATO trupa, objavila je Evropeyskaya Pravda.

Obraćajući se studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, ruski ministar vanjskih poslova je objasnio: “Naši poljski kolege već su izjavili da će na predstojećem sastanku NATO-a tvrditi da je potrebno poslati mirovne snage u Ukrajinu. Nadamo se da ipak razumiju o čemu je riječ. Ovo će biti isti izravan sukob ruskih i NATO-ovih oružanih snaga.”

Prošlog tjedna Poljska je pozvala na stvaranje međunarodne mirovne misije koja će se poslati u Ukrajinu. Poljsko Ministarstvo obrane trenutno radi na izradi takvog prijedloga koji će navodno biti poslan američkom predsjedniku Joeu Bidenu i izložen na NATO sastanku sutra. 

Međunarodnu mirovnu misiju treba poslati u Ukrajinu i dati joj sredstva za obranu, rekao je Jaroslaw Kaczynski čelnik poljske vladajuće stranke u utorak nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ideja je, navodno oformljena prošlog tjedna za vrijeme posjete Kijevu od strane premijera Češke, Poljske i Slovenije. Poljski medij Onet otkrio je da je riječ o planu poljskog ministarstva obrane kojim se predviđa slanje međunarodnog kontingenta od oko 10 000 vojnika u Ukrajinu. Plan je da mirovne snage osiguraju  humanitarne zalihe i otvorene humanitarne koridore. To bi uključivalo i stvaranje zone zabrane letova. Predsjednik Poljske Andrzej Duda navodno čeka zeleno svjetlo iz Bijele kuće. Stručnjaci vjeruju da će prijedlog biti odbijen, budući da su iz SAD-a često ponavljali da neće poduzeti poteze koje bi doveli do eskalacije sukoba s Rusijom i da neće riskirati otvorenu konfrontaciju američkih i ruskih vojnika.

Poljski plan je komentirao i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao: “Bila bi to vrlo nepromišljena i iznimno opasna odluka”, prenosi ga ruski TASS. Ista agencija prenijela je i Lavrova koji je nekoliko dana ranije rekao: “Ovo je demagogija i NATO će shvatiti da moraju biti realni. Ne isključujem da bi, ako ova odluka prođe, većina mirovnih snaga bila iz Poljske i da bi preuzeli kontrolu nad zapadnom Ukrajinom i Lavovom. Oni bi onda tamo ostali dugo, a možda je to i poanta plana”, rekao je ruski diplomat.

Komentari

komentar





You may also like