Litva proširuje trgovinska ograničenja Kalinjingradu

Litva je u ponedjeljak proširila ograničenja trgovine preko svog teritorija na rusku baltičku eksklavu Kalinjingrad, u skladu s odlukom o postupnom uvođenju sankcija Europske unije protiv Moskve, izvješava Reuters.

Popis zabranjene robe od ponedjeljka ujutro uključuje beton, drvo, alkohol i industrijske kemikalije na bazi alkohola, objavio je glasnogovornik litvanske carine.

Rusija je u petak upozorila Litvu i Europsku uniju da bi mogla usvojiti “oštre mjere” protiv njih ako se tranzit neke robe u i iz Kalinjingrada ne nastavi “u narednim danima”.

Kalinjingradska oblast koja graniči s Litvom i Poljskom, članicama i EU-a i NATO-a, i ovisi o cestovnom i željezničkom prijevozu većine roba kroz Litvu, odsječena je od matične Rusije od 17. lipnja zbog sankcija koje je uveo Bruxelles. Zbog sankcija EU-a je također onemogućen i teretni brodski promet iz Rusije. Roba koja se ubraja u humanitarnu kategoriju i robu od vitalne važnosti, poput hrane, izuzeta je iz sankcija EU-a.

Europski dužnosnoci, uz podršku Njemačke, su krajem lipnja nastojali postići kompromis o pitanju Kalinjingrada, no prema izvorima Reutersa, Litva je imala ozbiljne rezerve prema bilo kojem rješenju koje bi se moglo protumačiti kao popuštanje Moskvi. “Moramo se suočiti s realnošću, (Putin) ima veću prednost od nas. U našem je interesu pronaći kompromis”, rekao je zadnjeg dana lipnja jedan od izvora, dodavši da je Kalinjingrad “svetinja” za Moskvu i da će se ishod dogovora vjerojatno doimati nepoštenim.

Jedno od rješenja koje se spominjalo je bilo da se promet između Rusije i Kalinjingrada ne smatra međunarodnom trgovinom jer je riječ o ruskom teritoriju te da se na temelju toga izuzme iz sankcija, no tada se roba ne bi smjela izvoziti, već koristiti isključivo u enklavi.





Rusiji je, prema trenutnim sankcijama, zabranjen prijevoz željeza, čelika i metala do Kalinjingrada kroz članice Unije, a tom su se popisu danas dodali cement i alkohol, ugljen će se zabraniti u kolovozu i naftni proizvodi u prosincu. Stoga će u konačnoj fazi otprilike pola tereta namijenjenog za Kalinjingrad biti na popisu sankcija. Putnički promet nije zabranjen i do Kalinjingrada se i dalje može doći zračnim ili morskim putem.

Telefonski razgovor Putin – Lukašenko

Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predjsednik Aleksandar Lukašenko razgovarali su u ponedjeljak o mogućem odgovoru na postupke Litve, prema njihovim objavama na aplikaciji Telegram.





Predsjednici su razgovarali o “određenim mogućim zajedničkim koracima… u vezi s nezakonitim ograničenjima koja je Litva uvela na tranzit robe u Kalinjingradsku regiju”, rekao je Kremlj u kratkom priopćenju na Telegramu. Litva nema granice s kopnenom Rusijom, ali je susjed Bjelorusije.

Trgovinska ograničenja EU-a pojačana su jer su vlade, tržišta i tvrtke zabrinuti da bi Rusija mogla odlučiti produžiti zatvaranje najvećeg pojedinačnog plinovoda koji prenosi ruski plin u Njemačku nakon planiranog 10-dnevnog razdoblja održavanja. Spor oko izolacije Kalinjingrada iskušava odlučnost Europe da provede sankcije usred straha od eskalacije sukoba s Rusijom nakon što su druga ograničenja natjerala Moskvu na neplaćanje duga.

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like