Medij: SAD namjerava opskrbiti Ukrajinu pametnim bombama

Bidenova administracija planira Ukrajini poslati naprednu elektroničku opremu koja pretvara nenavođeno zračno streljivo u “pametne bombe” koje mogu gađati ruske vojne položaje s visokim stupnjem preciznosti, piše 14. prosinca The Washington Post (WP) pozivajući se na visoke predstavnike američke administracije.

Kompleti uključuju uređaje za globalno pozicioniranje za preciznost i mogu se pričvrstiti na različita oružja, stvarajući ono što Pentagon naziva streljivom za zajednički izravni napad ili JDAM (Joint Direct Attack Munition). Američka vojska koristila je tehnologiju na bombama teškima do 2000 funti, obično ju ugrađujući u bombardere i borbene zrakoplove.

Nije odmah bilo jasno jesu li predsjednik Biden ili bilo koji od njegovih glavnih savjetnika za nacionalnu sigurnost odobrili predloženi prijenos JDAM-a u Ukrajinu. Oni koji su upoznati s temom, govoreći pod uvjetom anonimnosti, nisu kazali hoće li ukrajinske snage koristiti komplete na zrakoplovima ili oružju na zemlji, niti koji bi specifični sustavi u ukrajinskom arsenalu bili kandidati za takvo pojačanje, navodi WP.

Isporuka JDAM-a označila bi još jedan značajan korak Washingtona da pomogne Ukrajini, pružajući novi način ciljanja ruskih postrojbi i stožera. Od lipnja se Ukrajina uvelike oslanja na topnički raketni sustav visoke pokretljivosti američke proizvodnje – HIMARS, još jedan precizni sustav, za nanošenje značajne gubitke među ruskim vojnicima i prekid opskrbnih linija, rekli su ukrajinski i američki dužnosnici, a prenosi WP.

U utorak su visoki američki dužnosnici izjavili za The Washington Post da se Pentagon također priprema Ukrajinu opskrbiti proturaketnim sustavom Patriot, najsofisticiranijim protuzračnim obrambenim oružjem američke vojske. Predsjednik Joe Biden još nije odobrio taj potez, ali bi to mogao učiniti uskoro, kazali su dužnosnici.

Podsjećamo kako je jučer glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov na medijskoj konferenciji potvrdio riječi tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva kako će, ukoliko budu isporučeni Ukrajini, američki sustavi Patriot biti legitimne mete ruske vojske (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).





Moskva potvrdila da će američki sustavi “Patriot” postati legitimna ruska meta u Ukrajini

 





Komentari

komentar

You may also like