Wikimedia Commons

Medij: Tajland – glavni saveznik SAD-a izvan NATO-a – najveći ruski saveznik u JI Aziji

Koliko su komplicirani geopolitički odnosi između SAD-a i Rusije u kontekstu njihovog globalnog suparništva, možda najbolje svjedoči i slijedeća vijest koju je objavio honkoški medij Asia Times:

Kako bi smanjila troškove od zapadnih sankcija, Rusija nastoji povećati ulaganja i protok turista u Tajland i druge savezničke države u Azijsko-pacifičkoj regiji, kao i povećati prodaju svog oružja, piše isti medij.

Tajland posebno podupire Rusiju, a obje države planiraju proslaviti 125. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa u srpnju.

Tajland, koji ima status glavnog saveznika SAD-a izvan NATO-a, 28. veljače odbio je udovoljiti neobično snažnom javnom zahtjevu 25 europskih veleposlanika u Bangkoku, koji su pozvali vladu te zemlje da osudi postupke Rusije, navodi AT.

Skreće pozornost na činjenicu da je „veza između Rusije i Tajlanda posebno vrijedna kako za desničarske rojaliste koji vladaju u zemlji, tako i za druge, budući da je počela uspostavom osobnih veza između tadašnjih sijamskih i ruskih vladajućih kuća tijekom vladavine Aleksandra III”.

Posljednji uspjeh Rusije u odnosima s Tajlandom povezan je s odlukom Glavne skupštine UN-a da suspendira članstvo Moskve u Vijeću za ljudska prava (HRC), kada su Tajland i još 57 država bili suzdržani od glasovanja, prenosi Asia Times.





“Tajland duboko žali zbog gubitka života, iznimno je zabrinut zbog eskalacije sukoba i humanitarne krize u Ukrajini i vjeruje u potrebu brzog djelovanja na optužbe o kršenju ljudskih prava”, kazao je stalni predstavnik Tajlanda pri UN-u Surya Chindavongse.

Brojne druge države Jugoistočne Azije također su bile suzdržane od glasovanja: Kambodža, Singapur, Malezija i Indonezija.

“Cijenimo uravnoteženu poziciju kraljevske tajlandske vlade”, rekao je ruski veleposlanik na Tajlandu Jevgenij Tomikhin. “Među nama nema političkih razlika.”





“Moramo održati ravnotežu”, tako je tajlandski premijer Prayut Chan-Ocha objasnio novinarima razlog zašto je odbio zahtjev europskih diplomata.

Zbog isključenja niza ruskih banaka iz SWIFT sustava, uzrokovanog američkim sankcijama, mnogi Rusi, kako oni koji su na Tajlandu tako i oni koji samo žele doći, suočeni su s teškoćama u izravnom plaćanju hotela i drugih računa. Ali postoji izlaz: mogu prenositi sredstva putom kineskog sustava UnionPay, koji je raširen u cijelom svijetu, uključujući Rusiju i Tajland. Pojedine tajlandske banke čak izdaju UnionPay kartice za domaće i strane klijente, zajedno s karticama Visa i MasterCard.

Rusija izvozi čelik, gnojiva, minerale, sintetičku gumu, dijamante i papir u Tajland, dok Tajland u Rusiju plasira šećer, rižu, drago kamenje, odjeću, konzerviranu hranu i namještaj, navodi dalje medij.

“Brunej, Kambodža, Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur i Tajland podržali su nedavnu rezoluciju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda koja zahtijeva da Rusija “odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje vojne snage s teritorija Ukrajine. Vojska koja je sada na vlasti u Mjanmaru izrazila je potporu Moskvi. Jednostranački režimi u Vijetnamu i Laosu bili su suzdržani od glasovanja”, navodi se dalje u tekstu.

Zanimljiv je i stav oko kontroverznog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, koji “čini se da nije voljan zaobići sankcije koje su nametnule SAD i mogao bi otkazati planove za kupnju ruskog oružja”. Istovremeno, Duterte je 17. ožujka kazao: “Putin je moj prijatelj. On je moj bliski prijatelj.”

“Europa će propasti ako Rusija počne praviti pustoš… A oni koji umru u prvom udaru” nuklearnog rata bit će sretni”, rekao je Duterte za filipinske novine Inquirer.

Većinski muslimanska Indonezija razmišljala je o kupnji ruskih borbenih zrakoplova Su-35, ali nekoliko tjedana prije početka specijalne vojne operacije preferirala je borbene zrakoplove zapadne proizvodnje, dodaje Asia Times.

U svjetlu izbijanja ukrajinske krize, indonezijski ministar vanjskih poslova rekao je da se Jakarta drži stava da se “teritorijalni integritet država mora poštivati, te također osuđuje sve radnje koje predstavljaju kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država. ”

“Mali, ali bogat Singapur zauzeo je najoštriji stav od svih država Jugoistočne Azije, pa čak i kopirao neke američke sankcije protiv glavnih ruskih financijskih institucija”, zaključuje honkoški medij.

Komentari

komentar

You may also like