Ministar obrane: Potičemo suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom

Sve zemlje članice Europske unije potvrdile su namjeru konkretnog i sve sofisticiranijeg nastavka vojne potpore Ukrajini, a među njima je i Hrvatska, rekao je u srijedu ministar obrane Mario Banožić, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane država članica Europske unije u Toledu u Španjolskoj.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o daljnjoj podršci država članica Europske unije ukrajinskoj borbi protiv ruske agresije te o prilagodbi Europske unije nastaloj globalnoj situaciji s obzirom na to da se ruska agresija na Ukrajinu osjeti u mnogim regijama.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov svojim je kolegama putem videokonferencijske veze približio trenutačnu situaciju na bojištu te pojasnio daljnje ukrajinske prioritetne potrebe.

Glavna rasprava bila je usmjerena na to kako dugoročno osigurati nastavak potpore Ukrajini i kako usmjeriti instrumente koji su na raspolaganju u tom smjeru.

Ministar Banožić rekao je da je rasprava pokazala snažnu političku volju država članica EU-a da nastave s pomaganjem Ukrajini dok je god to potrebno sa jasnim razumijevanjem kako su agresija i ugrožavanje teritorijalnog integriteta neprihvatljivi, navodi se u priopćenju.





„Na tom tragu, sve zemlje članice Europske unije potvrdile su namjeru konkretnog i sve sofisticiranijeg nastavka vojne potpore Ukrajini, a među njima je i Hrvatska. Važno je reći kako pokrenute EU inicijative usmjerene potpori Ukrajini daju rezultate i idu u dobrom smjeru, bilo da se radi o osiguravanju kritično važnog strjeljiva ili pružanju ključne obuke“, rekao je ministar obrane.

Banožić je pohvalio napredak postignut u okviru trodijelnog pristupa vojne pomoći Ukrajini. “Republika Hrvatska prepoznaje značenje prijedloga osnivanja nove namjenske financijske omotnice za Ukrajinu u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći“, rekao je.

Ministar je pritom podsjetio kako ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini do sada iznosi 256 milijuna eura što je značajna potpora ukrajinskom narodu.





„Oko 180 milijuna eura od tog iznosa odnosi se na vojnu pomoć koju daje Ministarstvo obrane, a svoju podršku Ukrajinu Hrvatska će davati i dalje u okviru svojih mogućnosti“, istaknuo je Banožić.

„Podržali smo i nastojanja usmjerena prema uspostavi aktivnije suradnje europske obrambene industrije s tvrtkama ukrajinske obrambene industrije. Ukrajinci imaju iznimno vrijedna iskustva i inovacije koje su itekako primjenjive“, rekao je Banožić.

U kontekstu utjecaja ruske agresije i na područje jugoistočne Europe, Banožić je pohvalio napredak tih država na njihovom euroatlantskom putu.

„Ukazali smo kako je važno voditi računa i o razvoju sigurnosne situacije u našem neposrednom susjedstvu. Upravo tu važnost podupiranja euroatlantskog puta i perspektive država jugoistočne Europe smo ponovno istaknuli kolegama ministrima“, zaključio je, po priopćenju, ministar obrane Mario Banožić.

Uz moderno zapadno oružje, Ukrajina koristi vlastite raketne sustave “mini-Grad”

Komentari

komentar

You may also like